Yunet
 

Privreda

Kako maksimalno povećati ulaganja na tržištu nekretnina: Najnoviji trendovi i prilike

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2023. • 09:51 •

Kako maksimalno povećati ulaganja na tržištu nekretnina: Najnoviji trendovi i prilike

Nekretnine su dugoročna investicija i zato je važno istražiti tržište i sagledati sve faktore koji mogu da utiču na kupovinu ili prodaju nekretnine.

U ovom članku govorimo o trenutnom stanju srpskog tržišta nekretninama, kao i o prodaji stanova u Pančevu, te koliko je danas isplativo ulagati u nepokretnosti.

Trenutno stanje tržišta nekretnina

U poslednje dve godine prosečni kvadratni metar nekretnine u Srbiji poskupeo je za oko 30 posto. U nekim većim gradovima poput Beograda i Novog Sada cena je skočila 50 posto.

Uprkos ovakvom trendu, mnogi su ove godine očekivali usporavanje ili čak pad cena zbog zahlađenja evropskog i američkog tržišta nekretnina. Ali, dva nova faktora u Srbiji koji mogu da utiču na tržište su poskupljenje stambenih kredita i smanjenje broja izdatih građevinskih dozvola.

Neki stručnjaci za tržište nekretnina rekli su da će, iako se očekuje nastavak rasta cena, taj rast biti postupan i pratiće inflaciju. Osim toga, smanjenje broja građevinskih dozvola bi takođe magao da predstavlja indikator za dalji porast cena.

S druge strane, stručnjaci i analitičari smatraju da evropsko tržište nekretnina prolazi kroz strašno i turbulentno razdoblje. Vrednost nekretnina vrtoglavo je rasla poslednjih i prethodnih godina, a sada se zahlađenje vidi u sve više zemalja. U nekim je zemljama cena kvadratnog metra u proseku pala za 15 posto. Za sada se čini najviše u Švedskoj. To sve bi posledično moglo da utiče i na domaće tržište nekretnina.

Prodaja stanova u Pančevu

Poslednjih meseci se na tržištu nekretnina u gradu beleži usporavanje potražnje za stanovima, bez obzira na to što je prodaja stanova Pančevo imala povećan interes stranih kupaca za kupovinu i iznajmljivanje.

To ipak nije imalo većih uticaja na cene. Cena stanova u novogradnji se trenutno kreće od 1400 do 1.700 evra po kvadratnom metru. Poređenja radi, stanovi starije gradnje koštaju oko 1.100 evra, dok je prosečna cena stanova srednje veličine iznosila 1.331 evra po kvadratu. Za razliku od pre pet-šest godina, te cene su duplo veće.

Prodavci očekuju da cene nekretnina u Pančevu idućih meseci neće rasti, ali ni padati zbog rasta cena građevinskog materijala. Kako bi održali potražnju, investitori se mogu odlučiti za nižu dobit po kvadratnom metru.

Otprilike 80 posto stanova u Pančevu kupuje se gotovinom, a najpopularniji su jednosobni i dvosobni stanovi u novogradnji, veličine do 60 kvadrata.

Koliko je danas isplativo kupiti nekretninu u Srbiji?

Pitanje „koliko je danas isplativo kupiti nekretninu u Srbiji?“ postaje sve aktuelnije s obzirom na rastući interes ljudi za investiranjem u nekretnine. Iako ne postoji jedinstven odgovor, postoje neke činjenice i okolnosti koje se mogu uzeti u obzir kada se donosi odluka o kupovini.

Pre svega, potrebno je uzeti u obzir trend rasta cena nekretnina u zemlji. U poslednjih nekoliko godina, cene nekretnina u Srbiji su se stabilno povećavale, što ukazuje na rastuću potražnju i stabilnost tržišta. Međutim, još uvek postoje regije u zemlji gde su cene nekretnina niske, pa je moguće pronaći i dobre investicijske prilike u tim delovima države.

Takođe, važno je uzeti u obzir i ekonomsku situaciju. Kada su poslovi stabilni i ekonomija se razvija, veća je verovatnoća da će cene nekretnina i dalje rasti.

Nekretnine u gradovima, posebno u Beogradu, tradicionalno su atraktivne za kupovinu, s obzirom na veću potražnju za stanovanjem i poslovnim prostorima. Međutim, nekretnine na selu isto tako nude interesantan investicijski potencijal, posebno ukoliko se planira razvijanje turističke ponude.

Sve u svemu, kupovina nekretnine u Srbiji može biti isplativa, posebno ukoliko se pronađe dobra prilika i uzmu u obzir svi relevantni faktori. Svakako, najvažnije je pažljivo planirati i analizirati situaciju na tržištu nekretnina pre donošenja odluke o kupovini.

Prednosti ulaganja u nekretnine u Srbiji

Investiranje u nekretnine u Srbiji može biti dobra stvar, ako se pažljivo razmisli o tržištu i faktorima koji na njega utiču. Potrebno je obratiti pažnju na lokaciju nekretnine, njene karakteristike, infrastukturnu mrežu, zakonsku regulativu, dostupnost kapitala i slično.

Ukupna situacija na tržištu i poslovna klima takođe igraju veliku ulogu. Ipak, ulaganje u nekretnine u Srbiji može biti dobar način da se ostvare dobici. Ali, sa pažljivim planiranjem, ispitivanjem i procenom rizika, šanse za uspešno ulaganje su znatno veće.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena