Yunet
 

Privreda

Grad Pančevo sprovodi 7 mera u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. februar 2023. • 13:00 •

Grad Pančevo sprovodi 7 mera u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja

Grad Pančevo svake godine radi na tome da se smanji broj nezapolsenih. Tokom godine sporvodi se niz mera kako bi što veći broj Pančevaca došao do zaposlenja. Za ove namene ove godine Grad Pančevo izdvojio je 13 i po miliona dinara.

U okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grad Pančevo sprovodi 7 mera, kako bi se smanjio broj nezaposlenih. Prema rečima Milenka Čučkovića, gradskog većnika za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku trenutno na evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu ima oko 5 ipo hiljada aktivnih nezaposlenih lica. Zahvaljujući ovim merama smanjuje se broj onih koji su bez posla.

Jedna od prvih mera je Sajam zapošljavanja, koji svake godine održavamo i ove godine na prolećemo čemo ga ponovo održati. Tu se javi oko 30 privrednih subjekata sa oko 300 radnih mesta. Osim toga sprovodimo program javnih radova za teže zapošljive kategorije i angažujemo oko 40 ljudi u toku godine. Imamo stručnu praksu a ona se odnosi na decu koja su završila srednju školu, fakultet ili višu školu. Od toga i zavisi dužina prakse, za fakultetski obrazovane je godinu dana, za višu školu 9 meseci i za srednju 6 meseci. Sredstva koja grad izdvaja za te osobe je 20 hiljada za srednju školu, 25 za višu i 30 hiljada za fakultet. Imamo i lenju studetsku praksu, gde 40 studenata mesečno provode na toj praksi tokom leta i za to dobijaju određena sredstva. – ističe Čučković.

Jedna od mera koja je nazaposlenima najinteresntnija je Samozapoljavanje u okviru koje oni koji imaju dobar biznis plan mogu da započnu sopstveni posao uz podršku grada.

Grad ima na raspolaganju 6 ipo miliona i izdvajamo 500 hiljada dinara za otvaranje sopstvenog biznisa. Osim otvaranja smostalnog biznisa mi vodimo računa da im pomognemo u otvaranju tih provrednih subjekata kroz savetodavnu i pravnu pomoć kao i finansijsku pomoć zato što im godinu dana plaćamo knjigovođu koji im pomogne u samom poečtku njihovog biznisa. – naglašava Čučković.

Grad Pančevo ima i dobru saradnju sa Švedskom razvojnom agencijom „Help“ koja je prošle godine za 33 naših sugrađana obezbedila sredstva zahvaljujući kojima su oni započeli svoj posao. Tokom ove godine Grad Pančevo će sprovesti monitoring za ovu meru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena