Yunet
 

Privreda

Ministarka Mihajlović:Država i kompanije partneri u energetskoj tranziciji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. maj 2022. • 14:58 •

Ministarka Mihajlović:Država i kompanije partneri u energetskoj tranziciji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas Gaspromovu benzinsku stanicu Stari Banovci na novosadskom autoputu, gde se upoznala s projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a.

Ona je poručila da su kompanije i država partneri jer se samo tako može doći do rezultata u energetskoj tranziciji.

Naglasila je da su Ministarstvo, Vlada Srbije i NIS partneri u procesu sprovođenja energetske tranzicije.

„Nemoguće je zamisliti budućnost više a da ne razmišljamo kako da proizvedemo dovoljne količine energije, i kako da ta energija bude zelena i čista“, rekla je ona.

Istakla je da današnji obilazak primer i poziv privrednim subjektima u Srbiji da razmišljaju da svoju energetsku bezbednost i samodovoljnost ostvare način na koji NIS pokazuje instaliranjem solarnih panela.

Kako je rekla, da će NIS uvođenjem solarnih panela na ovoj pumpi uštedeti 15 odsto.

„U današnje vreme teške energetske krize, kada ne znamo šta je tačno ispred nas, pogotovo u proizvodnji električne energije,onda je ovo jedan od načina da naša privreda bude samodovoljna“, rekla je ona.

Poručila je da su se Ministarstvo i Vlada Srbije jasno opredelili ka zelenoj tranziciji.

„Jasno smo rekli da je zelena energija nešto što je budućnost i u svim našim planovima to je prioritet na kome ćemo zajedno raditi“, poručila je ona.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev istakao je da su i u ovo izazovno vreme prioriteti te kompanije stabilno snabdevanje tržišta, obezbeđivanje novih izvora energije i veća energetska efikasnost.

„Naš dalji razvoj mora biti održiv uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini“, rekao je oni i istakao da je NIS uspešan u biznisu ali i kada je reč o poštovanju principa održivog razvoja.

Dodao je da postavljanjem solarnih elektrana na objektima NIS nastavlja da sprovodi svoju „zelenu agendu“ i ulaganje u obnovljive izvore energije.

U prvoj fazi projekta uvođenja solarnih elektrana NIS je uložio 22 miliona dinara a solarni paneli postavljeni su na osam maloprodajnih objekata.

Taj sistem omogućava ukupnu godišnju uštedu NIS-u u nabavci eletrične energije od gotovo 300 megavat časova, a 40 megavata biće isporučeno u distributivnu mrežeu.

NIS je saopštio da će biti ostvaren efekat godišnjeg smanjenja ugljen dioksida od 375 tona.

Ta kompanija razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima Rafinerije nafte Pančevo, poslovnim objektima u Beograd i Novom Sadu, te skladištu derivata u Novom Sadu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena