Yunet
 

Poljoprivreda

Proizvodnja lešnika unosan i isplativ posao

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. april 2024. • 10:13 •

Proizvodnja lešnika unosan i isplativ posao

Koliko je proizvodnja lešnika unosan i isplativ posao saznali smo u Kupiniku gde smo posetili poljoprivredno gazdinstvo Dmitra Rodića koji se ovim poslom uspešno bavi već 25 godina.

Kupinik, malo mesto nadomak Plandišta od Rumunije udaljeno samo 700 metara, na prvi pogled mirno i tiho. Ipak, stanovnici ovog mesta uvek su spremni da se uhvate u koštac sa prirodom. Baš takav je i Dmitar Rodić koji se bavi uzgojem lešnika, a čije smo poljoprivredno gazdinstvo posetili i uverili se da njegova fabrika pod vedrim nebom funkcioniše zahvaljujuči njegovom trudu i optimizmu.

Kako Dmitar navodi proizvodnja lešnika je u poređenju sa drugim vrstama sigurnija jer plod nije kvarljiv pa može duže da stoji. Leski treba manje zaštite, a početna ulaganja su mnogo manja nego kada se na primer bavite ratarstvom.

Lešnici se u Srbiji gaje na površini od oko 6.000 hektara dok se Godišnje proizvede oko 2 i po hiljade tona. Proizvodnja ovog koštunjavog voća trenutno je vodeća u Vojvodini, a trenutno se najviše proizvodi u: Vršcu, Kuli, Plandštu, Šapcu i Šidu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena