Yunet
 

Poljoprivreda

Stručnjaci Instituta „Tamiš“ savetuju da se prehrana obavlja na osnovu analize zemljišta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. februar 2022. • 18:13 •

Stručnjaci Instituta „Tamiš“ savetuju da se prehrana obavlja na osnovu analize zemljišta

U ataru Pančeva, Alibunara Kovačice i Opova, pšenica je u fazi razvoja, a stručnjaci Instituta „Tamiš“ savetuju poljoprivrednicima da se prehrana obavlja na osnovu analize zemljišta u cilju što većih prinosa. Narednih dana, ako vreme posluži, krenuće setva jarih strnih žita, najviše ječma, a u prvoj dekadi marta kreće i setva šećerne repe.

Iako je bilo niskih temperatura snežni pokrivač zaštitio je ozime useve od oštećenja, kaže Jan Babka, saradnik za poljoprivrednu proizvodnju i tehnologiju Instituta „Tamiš“. Babka ocenjuje da je za razliku od ranijih godina, rast pšenice sada ujednačen.

Nakon grube pripreme zemljišta, potrebno je uraditi zatvarnje brazdi, radi očuvanja vlage koja je neophodna za dalji razvoj biljaka. To je važno kako bi se usevi zaštitili od nedostatka padavina u prolećnom periodu.

Da bi se obezbedio što bolji prinos treba izvršti i prehranjivanje pšenice. Preporuka stručnjaka je da se uradi analiza zemljišta, koje će pokazati količinu raspoloživog mineralnog azota.

U ataru Pančeva, Alibunara, Kovačice i Opova pod pšenicom je ukupno oko 21.600 ha. Ostale ozime strnjine, među kojima prednjači ječam, zauzimaju oko 3.000 ha, dok je uljana repica zastupljna na oko 4.000 ha. U zavisnosti od rokova setve, uljana repica je u različitim fazama razvoja, a na pragu je setva šećerne repe. Za sve potrebne savete poljoprivrednicima je kao i do sada na raspolaganju savetodavna služba Instituta „Tamiš“.  

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena