Yunet
 

Politika

Pokret socijalista Novi Sad: Srbija je oduvek bila na pravoj strani istorije 

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. januar 2024. • 13:58 •

Pokret socijalista Novi Sad: Srbija je oduvek bila na pravoj strani istorije 

„Pokret socijalista Novog Sada u danima kada obeležavamo strašni zločin racije i genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima, s tugom se sećamo svih nevinih žrtava okupatorskog terora. Ponovo ističemo svoju privrženost tekovinama narodnooslobodilačke borbe i antifašističke tradicije, zahvaljujući kojoj smo i sada na pravoj strani istorije.

Žene, deca, starci, ugledni ili nepoznati, profesori ili neobrazovani, bez obzira, bili su ubijani i bacani pod led samo zato što su svojim slobodarskim postojanjem bili pretnja okupatoru. Morali su pasti kako bi se krvlju podmazale gusenice nacista iz cele Evrope koji su išli u pohod na istok.

Dve godine kasnije, Novi Sad je opet bio slobodan i ujedinjen, ali ono što se tada činilo nepobitnom istinom sada se preispituje. Naša istorija se falsifikuje, a svedoci smo da se po celoj Evropskoj uniji skrnave i ruše spomenici pobednicima nad zverima koje su počinile ovaj i mnoge druge zločine.

Zato upravo danas, dok stojimo pored hladnog Dunava i razmišljamo o prošlosti, istovremeno treba da gledamo i u budućnost. Kao nacija, pre nego što odaberemo bilo koji geopolitički put za našu zemlju, trebamo dobro razmisliti i setiti se kako je bilo prošli put kada je „Evropa“ došla na naše prostore. Da li se oni sa kojima razgovaramo mogu ponositi svojim precima kao što se mi možemo ponositi svojima?

Neka je večna slava svim nevinim žrtvama okupatorskog terora i borcima za slobodu našeg naroda. Smrt fašizmu – sloboda narodu“, poručuje se u saopštenju Pokreta socijalista Novi Sad.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena