Yunet
 

Politika

NEZVANIČNO: Izbori na svim nivoima u Srbiji krajem marta ili početkom aprila 2022. godine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. avgust 2021. • 21:11 •

NEZVANIČNO: Izbori na svim nivoima u Srbiji krajem marta ili početkom aprila 2022. godine

Izbori u Srbiji najverovatnije će biti održani istovremeno na svim nivoima, i to u perodu od 20. marta do 3. aprila sledeće godine, kako se moglo čuti danas na desetoj rundi međustranačkog dijaloga kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nezvanično saznaju mediji.

Ovaj sastanak bio je važan jer je svojevrsna rekapitulacija ranijih devet susreta, a na osnovu dosadašnjih izjava učesnika dijaloga, najviše se pričalo o zastupljenosti u medijima ali i promeni u izbornom procesu u toku samog izbornog dana.

Izvor, koji je prisustvovao sastanku kaže da je razgovor prošao u konstruktivnoj atmosferi, i da je iskazana volja da se izađe u susret zahtevima opozicije.

– Na osnovu svega što je izrečeno čini se da je vlast, spremna na ustupke oko svega što se moglo čuti do sada, pa i dogovora oko cenzusa. Bilo je reči da bi izbori na svim nivoima trebalo da budu održani u isto vreme, u perodu od 20. marta do 3. aprila. Dotakli smo se i tema finansiranja kampanje, i da je je teško ispratiti troškove uz dosadašnji sistem finansiranja, pošto se 20 odsto planiranih sredstava iz budžeta raspoređuje ravnomerno podnosiocima proglašenih izbornih lista, a onda preostalih 80 osto na one koji su prešli cenzus, srazmerno mandatima. Bilo je reči da se taj procenat pomeri, da više novca dobiju podnosioci proglašenih lista – otkriva izvor.

Bilo je reči, navodi sagovornik, i o smanjivanju funkcionerske kampanje, ali i konkretnim stvarima koji se tiču izbornog dana.

– Trebalo bi da bude održana zajednička obuka posmatrača izbora, a pored notara i opštinski overitelji će moći da overe prikupljene potpise. Saša Radulović iz pokreta DJB je tražio da se izjednački birački spisak sa spiskom MUP-a, a načelno je ostalo da bi tako moglo i da bude. Insistiralo se i da se obrati pažnja na nepravilnosti oko manjinskih lista – dodaje izvor.

Povodom sastanka oglasio se i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji se zahvalio predsedniku Vučiću što se odazvao pozivu i podsetio da su teme bile podeljenje u četiri grupe o kojima su ponovo danas razmenili mišljenja.

Foto: Tanjug/Miloš Milojević

– Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi podrazumevali međusobni dogovori i da svi budu zadovoljni koliko je moguće- rekao je Dačić.

On je dodao da i dalje stoji da dogovor treba da se postigne šest meseci pre izbora.

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predsednika Evropskog parlamenta, održan je 28. aprila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena