Yunet
 

Kultura

Veterani KUD-a “Vasil Hadžimanov” nastupaju širom Srbije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. april 2024. • 10:47 •

Veterani KUD-a “Vasil Hadžimanov” nastupaju širom Srbije

Kulturno-umetničko društvo Vasil Hadžimanov iz Jabuke jedno je od najstarijih u našoj zemlji. Punih šezdeset godina s ljubavlju brinu o tradiciji. Posetili smo jednu probu veterana ovog društva, i uverili se u to da vole narodnu igru i da je neguju od malih nogu, kao i da ta privrženost nikada ne jenjava. Pokazalo se i da je druženje uz igru, kao vid fizičke aktivnosti, uvek pravi izbor.

Ja sam još kao mala bila član KUD-a Vasil Hadžimanov nekoliko godina. U jednom periodu života sam prestala da se time bavim, ali sam uvek gajila veliku ljubav prema toj muzici, volim da igram, rekla je

Aleksandra Stefanovski,Članica KUD-a “Vasil Hadžimanov”

Atmosfera je uvek lepa, žene su uvek nasmejane. Posle posla, jako je lepo da se ljudi relaksiraju i fizička aktivnost je dobra za naše zdravlje ,rekla je Dejana Petković,Članica KUD-a “Vasil Hadžimanov”.

Bili smo u Beogradu, Pančevu, Mramorku, igrali smo u Crkvi za Preobraženje. Poslednji nastup nam je bio u Srpskom Itebeju, što me je oduševilo, rekao je Slavko Stanišić ,Član KUD-a “Vasil Hadžimanov” Do sada nisam igrao folklor, tek sam sada u 65. godini sam počeo… Igrao sam i ranije, ali ne zvanično, sa koreografijama, kao ovde .

Grupa veterana obnovljena je prošle godine nakon kraće pauze, ali članovi iza sebe već imaju veliki broj nastupa. Za raznovrstan izbor koreografija zaduženi su koreograf Lazar Stojnov i umetnički rukovodilac, Snežana Marjanov.

Igramo razne koreografije. Na poslednjem koncertu nastupali smo sa igrama iz Pirota i igrama iz Makedonije. Igramo igre iz Banata, Leskovca, Vojvodine, Srbije, Beograda, Pomoravlja… Gledamo da pokrijemo bunjevačke igre od početka do kraja naše zemlje, rekla je Snežana Marjanov.

U narednom periodu veterani će dobiti nove, makedonske nošnje, što će upotpuniti utisak koji ostavljaju igre iz Makedonije. Predstoji im i koncert na Uskršnjem bazaru u Pančevu, a zatim ih očekuje i gostovanje u Severnoj Makedoniji. Svi zaljubljenici u tradicionalnu igru i muziku, iskusni folkloraši, ali i početnici, iz Jabuke, Opova, Pančeva i okoline, pozvani su da se pridruže.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena