Yunet
 

Kultura

Bavaništanci neguju ljubav prema knjigama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. april 2024. • 17:01 •

Bavaništanci neguju ljubav prema knjigama

U vreme kada se čitanje sve češće zamenjuje instant sadržajima, Bavanište se ističe kao primer zajednice koja neguje ljubav prema knjigama. Ekipa RTV Pančeva posetila je ovo selo i otkrila bogatstvo književnog fonda biblioteke “Teofilo Dimić”, kao i omiljene žanrove Bavaništanaca.

“Ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život”, rekao je Ivo Andrić. Izgleda da stanovnici Bavaništa žive u skladu sa rečima našeg Nobelovca budući da čitalačka publika u ovom selu, prema rečima bibliotekarke Milice Živković, postoji više od jednog veka.

-„Biblioteka ovakvog tipa postoji od 1994. godine, mada čitalište u Bavaništu postoji od 1892. godine, dakle blizu 200 godina. Biblioteka u ovom prostoru postoji od 2005. godine, a imamo blizu 20.000 naslova kao i izdvojeno dečije odeljenje, i odeljenje za odrasle“.

Milica Živković otkriva i da je čitalačka publika u Bavaništu raznolika i obuhvata sve uzraste – od sedam do sedamdeset sedam godina. Kada je reč o najčitanijem žanru, Milica kaže da se trileri izdvajaju kao najpopularniji među čitaocima.

-„Domaćice vole ljubiće poput dela Nore Roberts i Sandre Braun, kao i dela naših domaćih autorki – Jelene Bačić Alimpić i Vesne Dedić. Deca čitaju dela Tee Stilton, Amelije Zubić i Isidore Mun. To su naslovi koji se preporučuju, imali smo na oglasnoj tabli „Pročitao sam i preporučujem ti“, dete koje pročita knjigu preporučuje je drugom detetu“ rekla je Živković.

U ovoj šarmantnoj biblioteci čitaoci mogu videti i na desetine ručno izrađenih lutaka u narodnim nošnjama. Prema rečima direktorke biblioteke Jelene Stojanović, lutke su pristigle iz daleke Australije povodom manifestacije „Dani ćirilice Bavanište“, a izložene su baš na ovom mestu kako bi ispričale priču o srpskoj tradiciji i običajima.

-„Imamo prvo lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja, neke od njih predstavljaju Vrbicu, neke mobu i ljude koji idu na njivu, imamo i lutke koje predstavljaju period korone, lutke sa svadbe, lutke Ladarice… Ukrašavaju naš prostor, oplemenjuju ga, čuvaju našu tradiciju, običaje, narodnu nošnju, motivišu decu da idu na folklor i budu obučeni u nošnje“ kaže Milica Živković.

Ogranak biblioteke “Teofilo Dimić” nalazi se u samom srcu sela, odmah preko puta Osnovne škole “Bora Radić” u Bavaništu. U okviru biblioteke redovno se organizuju poetske večeri, dečije radionice i dani knjige. Kolektiv ove biblioteke važan je deo Dečijeg sabora “Dani ćirilice” jer prima, numeriše i razvrstava pristigle radove na konkurs.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena