Yunet
 

Kultura

Konkurs za „Dane ćirilice Bavanište” otvoren do 20. aprila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. mart 2024. • 15:25 •

Konkurs za „Dane ćirilice Bavanište” otvoren do 20. aprila

Manifestacija „Dani Ćirilice Bavanište“ i ove godine privukla je veliko interesovanje škola u Srbiji, ali i regionu. Sa preko sedamdeset hiljada pristiglih radova iz više od 500 škola, ovo takmičenje nastavlja da neguje ljubav prema ćirilici među decom.

Lepe vesti stižu iz Bavaništa gde je za prestižni konkurs „Dani ćirilice“ do sada pristiglo više od šezdeset i pet hiljada radova. Prema rečima Nade Sapundžije, predsednice manifestacije „Dani ćirilice Bavanište“, više od 450 škola širom zemlje i regiona do sada se prijavilo za učešće u ovom takmičenju, a svaka od njih predstaviće svoju posvećenost očuvanju i promociji ćiriličnog pisma.

– Manifestacija “Dani Ćirilice” ove godine je pod temom “Zavičaj”. Radovi pristižu iz različitih zemalja, najpre iz Srbije, razne škole učestvuju sa svojim učenicima, iz naše opštine Kovin, opštine Pančevo, Niša, Leskovca, Bele Palanke ali i iz dijaspore. Do sada je pristiglo oko 70.000 radova iz petsto škola, tako da je to pozamašna cifra, rekla je Sapundžija.

Ovogodišnji konkurs namenjen je učenicima osnovnih škola i obuhvata takmičenja iz pet oblasti. Kako otkriva Milica Živković, organizatorka manifestacije „Dani Ćirilice Bavanište“, nakon što pristignu svi radovi, oni će biti poslati u Vukovu zadužbinu na ocenjivanje, a zvanični rezultati će biti objavljeni druge nedelje maja.

– Literarni rad na temu koja se svake godine menja, ilustracija narodne pesme ili priče, inicijal ili ukrašavanje prvog slova imena, kaligrafski prepis, vez i izrada lutke u narodnoj nošnji. Radovi se šalju poštom, primaju mejlom, a za sve informacije možete da posetite sajt. Radovi se primaju do 20. aprila, iz svake kategorije razdvajaju se deca nižih razreda, viših razreda, srednjoškolci i predškolci koji su van kategorija. Radovi se nose u Vukovu zadužbinu na žiriranje i 10. maja će biti objavljeni zvanični rezultati. Osamnaestog maja je svečana dodela nagrada u Osnovnoj školi “Bora Radić” u Bavaništu, tada se očekuje jako veliki broj učenika, roditelja, mentora i gostiju koje mi pozovemo, istakla je Živković.

Manifestacija „Dani Ćirilice Bavanište“ pokrenuta je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena