Yunet
 

Kultura

Vršačko pozorište obeležava Svetski dan pozorišta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. mart 2024. • 18:42 •

Vršačko pozorište obeležava Svetski dan pozorišta

U Narodnom pozorištu „Sterija“ održana je konferencija za medije povodom najave proslave u čast Svetskog dana pozorišta koji se širom sveta obeležava 27. marta. Vršačko pozorište tim povodom otvoriće kamernu scenu „Kibicfenster kod Sterije“ i prirediti premijeru predstave Radomira Putnika „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ u režiji Snežane Udicki.

Na konferenciji su govorili dr Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu, Ivan Đorđević v.d. direktora NP „Sterija“, Snežana Udicki rediteljka predstave, glumci Tamara Tamči Toskić i Miloš Đurović koji tumače naslovne uloge ove čuvene istorijske duodrame i Sofija Lučić dizajnerka kostima i scenografije najavljene predstave.

Dr Kačina je tom prilikom istakao zadovoljstvo otvaranjem novog scenskog prostora u okviru pozorišne zgrade koji je osim prostornog, otvorio i mnoge programske mogućnosti, osvrnuvši se na brojna kapitalna ulaganja Ministarstva kulture RS i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu u vršačko pozorište koja su znatno unapredila uslove rada ove kuće svrstavši je u red tehnički najbolje opremljenih u zemlji. Ivan Đorđević je istakao značaj nesebičnog truda zaposlenih na otvaranju nove pozorišne scene i rada potkrepljenog entuzijazmom, kao i zadovoljstvo obnovljenom saradnjom sa dramaturgom Radomirom Putnikom čijem se delu vršačko pozorište vraća nakon više od 32 godine. Đorđević je reči zahvalnosti takođe uputio široj lokalnoj zajednici u kojoj još uvek ima mnogo iskrenih prijatelja pozorišta među kojima su se za ovu priliku istakli Paladio IST, Akamont, Žitobanat DDO i DDOR Novi Sad, koji su pored lokalne samouprave dali podršku da se povodom svetskog teatarskog praznika u Vršcu otvori nova pozorišna scena, i to premijerom predstave koja je za ovu priliku stvarana sa puno ljubavi. Rediteljka Snežana Udicki i glumci ove istorijske predstave govorili su o nesvakidašnjem procesu rada koji ih je ponovo zbližio, povezao i vratio u temeljna razmišljanja o teatru kao umetnosti i kolektivnom stvaranju koje je, kako su opisali, dominantno obeležilo nastajanje ove predstave. Glumci Tamara Tamči Toskić i Miloš Đurović naglasili su takođe zahvalnost za poverenje koje im je ukazano dodeljivanjem zahtevnih uloga, kao i da im je izazov koji su prihvatili vratio optimizam i zanos koji će, kako su najavili, publika sasvim sigurno osetiti. Sofija Lučić, scenografkinja i kostimografkinja predstave „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ naglasila je odgovornost sa kojom je pristupila svom najnovijem stvaralačkom izazovu u kome je u dvostrukom zadatku kreirala prostor drame, ali takođe učestvovala u stvaranju novog scenskog prostora vršačkog pozorišta, čijim se otvaranjem ispisuju na najlepši način nove stranice lokalne pozorišne istorije, i to na dan globalnog obeležavanja Dana pozorišta.

Karte za premijeru 27. marta, kao i za prvu reprizu već su rasprodate, a izvođenje najnovije vršačke predstave biće organizovano i u Beogradu 20. maja u Bitef teatru. Vršačka publika će „Poslednje trenutke kralja Aleksandra i kraljice Drage“ moći ponovo da gleda 2. aprila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena