Yunet
 

Kultura

Izložba kolektiva IRWIN otvorena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. mart 2024. • 20:32 •

Izložba kolektiva IRWIN otvorena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Izložba renomiranog umetničkog kolektiva IRWIN otvorena je u četvrtak 7. marta u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Ovom kulturnom manifestacijom obeležava se četiri decenije postojanja i rada IRWIN kolektiva.

Izložba IRWIN kolektiva, pod nazivom NSK State – It’s a Beautiful Country”, upriličena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Inicirana je na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i predstavlja važnu odrednicu međunarodnih i regionalnih aktivnosti Udruženja. Grupu IRWIN, osnovanu 1983. godine u Ljubljani, čine Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik, a upravo nam je Dušan Mandić otkrio na koji način je nastala ova grupa koja ulazi u petu deceniju postojanja.

  • Mi smo već jako dugo prisutni u Beogradu. Beograd je u to doba bio glavni grad I sva kulturna dešavanja su se vrtela oko Beograda. Ja sam u Ljubljani vodio galeriju Studenstkog kulturnog centra, tako da sam sarađivao sa njima, tako da smo izložbe u Beogradu imali I pre samog nastanka IRWINA, koji je do sada mnogo puta bio u Beogradu.

Dušan Mandić nam je potom otkrio da ova izložba ima dugu tradiciju i da je ona samo deo jednog većeg projekta koji je godinama pripreman.

  • Ova izložba ima dugačku bradu, a početak je bio 1992. godine. To je bilo doba kada se Slovenija osamostalila, I vreme kada smo mi već uveliko radili I osnovali NSK državu. To je bila neka poetična vrsta države, koja nije striktno vezana za prostor. Tako da smo mi od 1992 godine razvijali te ideje, najpre kad ambasade I kao konzulate, I izdavanjem putnih listova NSK države. Tako da je sad ovde predstavljena turistička frakcija NSK države.

Izložbu koja traje do 20. aprila, kao i prateći program, realizuje radna grupa ULUS-a, uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture Slovenije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena