Yunet
 

Kultura

Festival „Marcišor“ praznik posvećen dolasku proleća

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. mart 2024. • 16:48 •

Festival „Marcišor“ praznik posvećen dolasku proleća

Svakog prvog marta pripadnici rumunske nacionalnosti proslavljaju „Marcišor“, veliki praznik posvećen dolasku proleća. Centralna manifestacija povodom ovog praznika i ove godine održana je u Vladimirovcu.

Deveti po redu tradicionalni „Festival narodnih običaja i Marcišora“ i ove godine je u Vladimirovcu okupio ogroman broj učesnika i posetilaca uoči ovog značajnog rumunskog praznika. Veliku manifestaciju u organizaciji OŠ „Prvi maj“ odlikovao je, kao i svake godine do sada, bogat program i veliki broj aktivnosti.

  • Prvi deo festivala imamo u fiskulturnoj sali, gde škole dolaze sa svojim učenicima i radovima na temu „marcišor“
  • Drugi deo festivala se odvija u Sali doma kulture, gde svaka škola predstavlja neki običaj: božićne, uskršnje, sedeljke, svadbe… ideja nam je bila da okupimo sve škole, ne samo rumunske, iz Vojvodine, oko tradicije koja se vremenom zaboravlja 01:58

Marcišor je posvećen obnavljanju prirode, novom početku i proleću. Takvo značenje nosi i istoimena amajlija, mali predmet koji se daruje na ovaj dan, a čije boje – crvena i bela – simbolizuju svetlost i život. Ovaj praznik proslavljaju Rumuni širom sveta, a u Vladimirovcu se na ovaj način obeležava od 2014. Godine

  • Marcišor znači početak rađanja proleća, radost. Bitno je što smo upoznali druge nacionalnosti sa ovim praznikom. I oni se raduju sa nama i saznali su više o prazniku, tako da je veliki uspeh što smo započeli sa obeležavanjem u Vladimirovcu , u Srbiji, kod Rumuna 03:01

Događaj su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Generalnog konzulata Rumunije u Vršcu, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje,propise, upravu i nacionalne manjine, lokalne samouprave i drugih institucija. Kako ističu, ovakvi događaji veoma su važni za negovanje kulture i tradicije očuvanje identiteta nacionalnih manjina u Srbiji.

– Danas obeležavamo simbol proleća. Velika mi je čast sto sam danas prisutna na ovoj manifestaciji u Vladimirovcu, gde možemo da vidimo ove prelepe radove učenika, koji sa ponosom čuvaju ovaj značajan običaj za Rumune. Želim da pohvalim i nastavni kadar koji je vredno radio sa učenicima, i spremali simbole proleća za ovu manifestaciju. Ujedno, želim da svima čestitam početak proleća.

U okviru kulturnoumetničkog programa pred mnogobrojnom publikom nastupili su učenici iz četrnaest škola u kojima se održava rumunskom jeziku. Pored škole-domaćina, u prezentovanju starih običaja učestvovali su učenici iz različitih mesta širom Vojvodine, kao i specijalni gosti iz Rumunije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena