Yunet
 

Kultura

Domaćin Festivala rumunske muzike i folklor u avgustu biće Kuštilj

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. februar 2024. • 08:46 •

Domaćin Festivala rumunske muzike i folklor u avgustu biće Kuštilj

Tokom avgusta meseca Kuštillj će biti domaćin Festivala rumunske muzike i folklora iz Vojvodine, odlučeno je na sednici Skupštine festivala koja je održana u Uzdinu.

Festival rumunske muzike i folklor iz Vojvodine ove godine biće održan u Kuštilju. Tokom četiri dana Festivala svoju tradiciju, stvaralaštvo i umeće prikazaće više od 1.500 učesnika iz Vojvodine i susedne Rumunije. Festival će biti održan 8., 9., i 10. avgusta, istakao je Viorel Balađan, predsednik festivala.

– Pre tri godine Kuštilj je bio domaćin ovog festivala, ali tada je manifestacija imala drugačiju konotaciju i drugačije se odvijao. Mislim da ćemo ove godine uspeti da organizujemo to na mnogo bolji način. 2021. godine nismo imali žiri, tačnije festival nije bio takmičarskog karaktera. Ove godine će sve biti po protokolu, imaćemo žiri i svi učesnici će se takmičiti jer ipak je to želja svih amatera, da se prikažu u najboljem svetlu i da osvajaju nagrade, tako da će ove godine imati tu mogućnost u Kuštilju,rekao je Viorel Balađan, predsednik festivala. Audicije za vokalne i instrumentalne soliste biće održane u Kuštilju i Banatskom Novom Selu, ističe Balađan.

– Imaćemo dve audicije za vokalne i instrumentalne soliste. Prva će biti 28. aprila u Kuštilju, počinje u 10 časova u prostorijama Doma kulture, a druga audicija će biti u Banatskom Novom Selu 12. maja, u 10 časova u prostorijama Doma kulture, rekao je Balađan.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu osvrnuo se na značaj ovog festivala.

– Pošto je festival najznačajnija kulturna manifestacija Rumuna u Srbiji, Nacionalni savet uvek podržava ovu manifestaciju. Festival objedinjuje folklorne i muzičke forme kulturnog izražavanja Rumuna u Srbiji. Osnivači ovog festivala su kulturna društva koja predstavljaju sela i Domovi kulture, rekao je Daniel Magdu, predsednik IO Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Festivala rumunske muzike i folklora Vojvodine nastao je daleke 1959. godine u južnobanatskom Uzdinu i svake godine se održava u drugom mestu, naseljenom rumunskim življem, pretežno u Banatu. Tokom vremena prerastao je u najznačajniju kulturnu manifestaciju Rumuna u Vojvodini, pre svega zahvaljujući kvalitetu i ogromnom broju učesnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena