Yunet
 

Kultura

Vršac obeležio Dan nacionalne kulture Rumuna

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. januar 2024. • 15:06 •

Vršac obeležio Dan nacionalne kulture Rumuna

Svake godine, na dan rođenja najvećeg rumunskog pesnika, Mihaja Emineskua, Rumuni širom sveta obeležavaju Dan nacionalne kulture. Centralna manifestacija za Rumune iz Banata je i ove godine bila organizovana u Vršcu.

U prepunoj bioskopskoj sali Kulturnog centra Vršac bio je održan program pod nazivom Medaljon Eminesku 2024. Učestvovala su deca i odrasli iz Južnog i Srednjeg Banata, predstavnici škola sa predavanjem na rumunskom jeziku kao i glumci profesionalne scene na rumunskom, koja funkcioniše pri NP „Sterija“ iz Vršca. Događaj je organizovalo udruženje „Slobodni Rumun iz Srbije“.

– Udruženje “Slobodni Rumuni Srbije” svake godine povodom Dana rumunske nacionalne kulture i dana rođenja šesnika Mihaja Emineskua, organizuje ovaj događaj. I ove godine, u saradnji sa raznim institucijama organizujeo ovu svečanu akademiju gde učestvuju talentovana deca iz rumunskih sela. Program je posvećen našem najvećem pesniku i predstavićemo se sa recitacijama, vokalnim i instrumentalnim solistima i horom

Mnogobrojnoj publici obratili su se senator u vladi Rumunije – Mihai Dohotar, generalni konzul Rumunije u Vršcu, Anka Korfu, generalni konzul pri ambasadi Rumunije u Beogradu – Mihaj Šerban, direktor Kulturnog centra Davor Stojković, a u ime grada Vršca okupljene je pozdravio dr Trajan Kačina, član gradskog veća zadužen za kulturu.

– Vršac je multietnički i multukulturalno grad gde se uvek dešava nešto lepo. Evo sada je u pitanju Rumunska zajednica u Vršcu. Bitno je da kažem da je iniocijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta od Rumuna iz Srbije.

U bogatom programu učestvovali su učenici iz Kuštilja, Vršca, Straže, Malog Središta, Ečke, Banatskog Novog Sela, Jablanke, Zrenjanina, Vlajkovca i Ritiševa. Dan Rumunske nacionalne kulture obeležava se odlukom Vlade Rumunije, počevši od 2011. godine, a ove godine navršavaju se i 174 godine od rođenja Mihaja Emineskua čija su dela deo svetske kulturne baštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena