Yunet
 

Kultura

Izložba „Kovačičko naivno slikarstvo-Dobar glas daleko se čuje“ u PTT muzeju u Beogradu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. januar 2024. • 15:02 •

Izložba „Kovačičko naivno slikarstvo-Dobar glas daleko se čuje“ u PTT muzeju u Beogradu

U PTT muzeju u Beogradu otvorena je izložba „Kovačičko naivno slikarstvo – Dobar glas se daleko čuje“. Izložba, koja traje do 12. februara, rezultat je saradnje Pošte Srbije, Ambasade Slovačke i Fondacije Babka iz Kovačice.

Istorija Slovaka u Banatu stara je više od 200 godina, a naivno slikarstvo u Kovačici pojavljuje se između dva svetska rata. To mesto su u svetu proslavili svojim slikama Zuzana Halupova i Martin Jonaš. Danas je ovo kulturno blago Vojvodine i Srbije sačuvano zahvaljujući radu više od 70 slikara naive kao i Fondaciji Babka. Centralno mestu na izložbi zauzima slika koja je delo ruku i četkica osam umetnika, rekao je za RTV Pančevo Pavel Babka iz Fondacija Babka.

-Odlazeći ambasador Slovačke Fedor Rosoha istakao je da je za četiri godine koliko je u našoj zemlji postignuta izuzetna kulturna saradnja. Mnogo znači to što je Pošta Srbije krajem prošle godine štampala marku povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke, dok sada zajedno vodimo borbu da se naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji nađe na Uneskovoj listi nematereijalnog kulturnog nasleđa.

Država Srbija i Pošta Srbije nastaviće da brinu o kultunom nasleđu naše zemlje i iz više razloga će i dalje podržavati kulturu, istoriju i umetnost kao važan segment svakog društva.

-Naivna umetnost je, kako reče njegova ekselencija Fedor Rosoha univerzalno razumljiva i prihvatljiva i lako se povezuje sa publikom. Ili kako kaže jedna od slikarki iz Kovačice Zuzana Vereski za naivno slikarstvo nije potreban prevodilac, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošta Srbije

-Nadamo se da ćemo do kraja ove godine dobiti dobar glas iz Pariza gde je sedište Unesko-a. I svakako preporuka da posetitite PTT muzej u Beogradu i izložbu „Kovačičko naivno slikarstvo – Dobar glas daleko se čuje“ koja je otvorena do 12. februara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena