Yunet
 

Kultura

Vesprem stopama Novog Sada postaje Evropska prestonica kulture

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. februar 2023. • 09:30 •

Vesprem stopama Novog Sada postaje Evropska prestonica kulture

U mađarskom kulturnom centru predstavljen je projekat Vesprem – Evropska prestonica kulture, na kojoj su prisustvovali i ambasador mađarske u Srbiji Jožez Mađar, kao i Klara Sentđerđi, direktor Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske.

Projekat Evropske unije prestonica kulture ove godine pripala je Vespremu, mađarskom gradu. Tim povodom u Mađarskom kulturnom centru u Beogradu napravljena je promocija ove regije. Kako je objasnila Klara Sentđerđi, direktorka ove kulturne ustanove, uvek se biraju gradovi koji nisu prestonice država, a koji mogu da ih predstave u najboljem svetlu.

Vesprem je izuzetan grada koji se nalazi na polovini puta između Budimpešte i Balatona. To je jedna srećna i raznolika regija. Nije to samo gradić, koji će samo posećivati turisti, a koji ima 60 000 stanovnika, već jedan arhaičan grad sa interesantnim crkvama i starim zgradama, a odatle je samo 10 – tak kilometara udaljen Balaton. Nije slučajno zašto je ta regija izabrana da predstavlja Mađarsku – objasnila je Klara Sentđerđi.

Opisujući lepote Vesprema, Klara Sentđerđi istakla je ovu regiju kao pogodnu za sve generacije. Kako je rekla svi u njoj mogu da uživaju, odmaraju se, jer postoji adekvatan sadržaj za svakog ponaosob. S ozirom da je Novi Sad prethodne godine bio prestonica kulture to na specifičan način povezuje ova dva grada.

Zajednička tačka Vesprema i Novog Sada je da će svi oni koji su učestvovali u Novom Sadu učestvovati i u Vespremu. Tu je i ona strana koja nije vidljiva, a to je dugogodišnja saradnja između ova sva grada. U tom pogledu značajna je saradnja između naše dve države – zaključila je Sentđerđi.

Prilikom otvaranja manifestacije 21. januara ove godine, gradonačelnik Vesprema Đula Porga rekao je da se identitet Evropske prestonice kulture ne odnosi samo na mnoge programe koji se održavaju tokom cele godine, već da je reč o pokretanju i jačanju dugoročnih održivih procesa koji će biti i nakon 2023. godine. Više od 115 opština iz regiona učestvovaće u aktivnostima i programima VEB2023 EPK” – zaključio je Porga.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad