Yunet
 

Kultura

Izložba „Arhikultura“ Borisa Podreke otvorena u Muzuju primenjene umetnosti

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. januar 2023. • 13:30 •

Izložba „Arhikultura“  Borisa Podreke otvorena u Muzuju primenjene umetnosti

Izložba „Arhikultura“ čuvenog arhitekte i profesora Borisa Podreke otvorena je u Muzuju primenjene umetnosti i trajaće do 15. marta. Osim arhitektonskih rešenja, arhitekta je prvi put beogradskoj publici pokazao i svoja likovna dela, te nekolicinu svojih dela primenjene umetnosti.

U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba o proslavjenom arhitekti Borisu Podreki pod nazivom„Arhikultura“. Postvaka se sastoji, pre svega, od arhitektonskih rešenja, kako izvedenih tako i od onih koja to nisu. Na osnovu više od 400 originalnih autorskih dela, koliko ih je Podreka izradio do sada, sažeti pregled njegovog načina rada podrazumeva sledeće: u svakom projektnom zadatku, on pomno analizira okruženje, gradske celine kao i istoriju mesta.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasadori iz Austrije, Slovoniji i Italije kao i Miodrag Ivanović, pomoćnik ministra kulture Republike Srbije, koji je istakao značaj Podrekinog rada kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Tokom svog gotovo pet decenija dugog arhitektonskog stvaralaštva, Podreka napreduje na potpuno ličnom putu koji se manifestuje kroz snagu izraza brojnih međunarodnih ostvarenja u osam evropskih država, kao i u Kini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad