Yunet
 

Kultura

Predstavljeno treće izdanje Kovačičkog kalendara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. decembar 2022. • 19:00 •

Predstavljeno treće izdanje Kovačičkog kalendara

U Kovačici je predstavljen treći po redu Kovačički kalendar, publikacija koja obuhata sva najvažnija dešavanju u ovom južnobanatskom mestu tokom godine. Kalendar je namenjen kako Slovacima koji žive u Kovačici, tako i oni u širem regionu.

U prostorijama Mesne zajednica Kovačica predstavljeno je treće izdanje Kovačičkog kalendara. Ovu publikaciju izdaje Memorijalni centar dr Janko Buljik. U njoj se nalaze priče iz svakodnevnog života Slovaka koji žive u Kovačici.

Koncepcija ovog kalendar jeste da se prikaže život u Kovačici. Na našim prostorima postoji Narodni kalendar koji obuhvata kulturu Slovaka u Vojovidni. Pre tri godine mi smo odlučili na napravimo kalendar koji će bit Kovačički kalendar koji će se baviti kulturom, životom i dešavanjima u Kovačici.

Veoma je bitno da se zabeleži istorija Slovaka na ovim prostorima, zato je važno da izdavanje Kovačičkog kalendara već postaje tradicionalno kaže Adam Jonaš, predsednik Mesne zajednice Kovačica.

Obuhvata sve, od kulture što je prioritet do sporta, istorije. Na otvaranju sam rekao da se istorija ne može kupiti, a Kovačica ima istoriju sa kojom se može pohvaliti. Kovačički kalenda upravo beleži tu istoriju i želim im da to i nastave.

Za izdavanje ovako bogate publikacije neophodno je prikupiti i odgovarajuća finansijska sredstva.

Uspeli smo i ove godine, zahvaljujući prijateljima i sponzorima. Pomogao nam je Ustanova za kulturu Slovaka u Vojvodini, Nacionalni savet Slovaka u Vojvodini, ali najznačajnija sredstva obezbdila je Kancelarija dijaspore iz Bratislave. Zahvaljujemo im se na tome.

Kovačički kalendar pored toga što je namenjen Slovacima koji žive u Kovačici, interesante priče mogu da pronađu i zanteresovani iz regiona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad