Yunet
 

Kultura

Sećanje na Bogdana Mrvoša

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. decembar 2022. • 16:07 •

Sećanje na Bogdana Mrvoša

Književno veče posvećeno sećanju na stvaralaštvo i život Bogdana Mrvoša povodom 25 godina od njegove smrti održano je u Narodnom muzeju u Pančevu. O Bogdanu, njegovom radu i svojim sećanjima na njega govorili su članovi porodice I kolege.

Bogdan Mrvoš bio je pesnik, pripovedač, esejista, književni kritičar, novinar, glavni i odgovorni urednik kraljevačkog književnog časopisa „Oktobar” i pančevačke „Tribine“, te književni kritičar i urednik kulturne rubrike lista „Borba”. Jedno vreme bio je i predsednik Zajednice književnika Pančevo, a ostao je upamćen i kao glavni i odgovorni urednik časopisa „Sveske” od osnivanja časopisa do svoje smrti.

Mrvoš je govorio francuski I engleski i tokom svoje karijere preveo je veliki broj knjiga. U znak sećanja na Bogdana Mrvoša, Književni klub iz Kraljeva ustanovio je nagradu s njegovim imenom koju dodeljuje svake godine pesniku starosti do 30 godina za najbolje neobjavljene pesme.

Organizatori ove književne večeri kažu da je ovo samo početak I nadaju se da će Pančevo nastaviti da pamti svoje poznate pesnike I pisce.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad