Yunet
 

Kultura

Susretom izvornih pevačkih grupa završen 22. Etno glas

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. novembar 2022. • 16:33 •

Susretom izvornih pevačkih grupa završen 22. Etno glas

U Pančevu je protekog vikend održan 22. Etno glas, susreti izvornih pevačkih grupa. Ljubitelji tradicionalnog narodnog stvaralaštva imali su priliku da uživaju u pesmama koje neguju kulturno umetnička društva koja rade u Srbiji. Osim grupa iz Pančeva, na ovogodišnjem Etno glasu predstavili su se gosti iz Užica i Gornjeg Milanovca.

Etno glas 22. po redu otvoren je izložbom “Od pregače do kecelje” u galeriji Doma omadine. Nastavljen je koncertom folklornih ansamabala domaćina KUD-a “Stanko Paunovć” NIS RNP i gostiju, KUD-a Sevojno iz Užica. Tokom vikenda održan je centralni program, koncerti izvorni pevačkih grupa. U Sali Ateljea mladih predstavile su se muška i ženska pevačka grupa Slovačko kulturno prosvetnog društva Đetvan koji su izveli splet slovačkih narodnih pesama iz Vojlvoice.

-Mi smo ovde od osnovanja Etno glasa, jer imamo jako dobru saradnju sa KUD “Stanko Paunović” i onda redovno učestvujemo, kad god nas pozovu. Želimo da se odazovemo svakom pozivu jer u suštini zbog toga i radimo, čuvamo tradiciju Slovaka u Pančevu, i onda gledamo da se odazovemo na svaku manifestaciju kako bi pokazali to očuvanje našeg jezika i kulture, pesama i igre.

Ove godine publika je mogla da uživa u pesmama iz Bukovine i Podunavlja koje su izvele članice pevačke grupe Pantlika, mađarskog kultrno umetničkog društva “Petefi Šandor”

Volimo da se družimo, uvek je prilika da steknemo nove prijatelje, da čujemo kako drugi pevaju i i da pokažemo šta smo mi radili u predhodnom periodu. Uglavnom mi učestvujemo u Vojvodini na mnogim festivalima i takmičenjima, a učestvujemo i u Mađarskoj kada nas pozovu takođe na različitim takmičenjima.

Domaćin, KUD “Stanko Paunović” NIS RNP učestovao je na sve tri večeri festival. Ana Topalović, članica pančevačkog KUD-a ističe da je za nju veoma značajno što je mogla da učestvuje na 22. Etno glasu.

Dosta mi znači jer se ovaj festival održava već 22 godine, dosta je značajan, traje više dana, programi su lepi i imaju raznovrstan sadržaj.

Publici u Domu omladine predstavila se i ženska grupa pevača Crnućanka iz Gornjeg Milanovca koje spada u red nastarijih pevačkih grupa u Srbiji koja neguje pevačku tradiciju Šumadije.

Prve pevačke večeri, 22. Etno glasa ljubitelji tradicinalnog narodnog stvaralaštva imali su priliku da čuju pevačku grupu Toše Proeski iz Kačareva, kao i goste i Užica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena