Yunet
 

Kultura

22. Etno glas ovog vikenda u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. novembar 2022. • 13:05 •

22. Etno glas ovog vikenda u Pančevu

U Pančevu se ovog vikenda održava 22. Etno glas, festival izvornih pevačkih grupa, na kome će se osim domaćina KUD-a „Stanko Paunović“ NIS-RNP predstaviti i gosti iz Srbije i Pančeva. Ceo program Etno glasa posvećen je obeležavanje Dana grada.

Početkom novembra već više od dve decenije u Pančevu se održava Etno glas, susreti izvornih pevačkih grupa koji organizje Kulturno umetničko društvo Stanko Paunović NIS RNP uz podršku Doma omladine Pančevo.

Susreti izvornih pevačkih grupa pokrenuti su u cilju predstavljanja naše tradicije, odnosno tradicionalnog narodnog stvaralaštva. Kao I podrška mladim grupama koje neguju narodno pevanje.

Organizatori se trude da program svake godine bude što bogatiji i raznovrsnije. Ove godine 22. Etno glas otvoren je izložbom „Od pregače do kecelje“ u zgradi Doma omladine. Program se nastavlja koncertom folklornih ansabala.

U goste nam dolaze članovi KUD-a Sevojno iz Užica, to društvo spada u red najupešnijih u našoj zemlji. Glavni pevački programi su u subotu I nedelju u sali Ateljea mladih u Domu omladine od 18 sati. Učestovaće grupe iz Užica, Gornjeg Milanovca, Kačareva, Pančeva. To će biti prilika da se predstave SKPD Đetvan MKUD Petefi Šandor, muška I ženska pevačka grupa KUD-a Stanko Paunović. Imaćemo I dva prateća programa. Jedan od programa je dečja etnološko likovna radionica tokom koje će deca izrađivati minijature kecelja I pregača, a imaćemo I projekciju interesntnog filma Povratak ishodištu u subotu od 15 sati. To je film koji su snimili članovi KUD Kopaonik iz Leposavića.

Etno glas se od početka održava u Pančevu uz podršku lokalne samouprave. I ove godine svi programi koji se realizuju u okviru festivala posvećeni su obeležavanju Dana grada Pančeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad