Yunet
 

Kultura

Revija ,,Dani češkog i slovačkog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. oktobar 2022. • 16:49 •

Revija ,,Dani češkog i slovačkog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci

U Jugoslovenskoj kinoteci filmom ,,Atlas ptica“ svečano je otvorena ovogodišnja revija Dani češkog i slovačkog filma 2022 u organizaciji ambasada tih zemalja.

Povodom 100 godina diplomatskih odnosa dve države koje više ne postoje, Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, istakao je češki ambasador Tomaš Kuhta:

Kada smo slavili 100 godina 2018. Godine ustanovili smo tada da je to sjajna prilika da se osnuje nedelja češkog i slovačkog filma, zato što u češkim filmovima glume slovački glumci, a u slovačkim filmovima češki glumci. To je saradnja režisera, koprodukcija, pa je prirodno da se ti filmovi zajedno prikazuju.Posebno me raduje što se ova manifestacija održava već 5 godina i što smo i u vreme kovida, uz manje publike, uspeli da je organizujemo. Raduje me što je ove godine gospodin Donutil snimio serijal „Mirisi srpske kuhinje“, koji se sada prikazuje četvrtkom i subotom na Češkoj televiziji 2. U serijalu se ne prikazuju samo stvari vezane za srpsku kuhinju, već i zanimljivosti o češkoj i slovačkoj manjini, o Kovačici i umetnosti. Mi smo gospodina Donutila pozvali da ove godine dođe na festival, dogovorili smo se da prikažemo njegova dva filma „Atlas ptica“ i „Moj stric Arhimed“. On je to rado prihvatio i rekao je da će sa suprugom doći da poseti sva ta mesta koja su prikazana u serijalu. Baš danas smo se vratili iz Kovačice.

Ambasador Kuhta kaze da saradnja između češke i slovačke republike i njihovih ambasada dobro funkcioniše . to je pozitivan primer i za ostale zemlje da uvek gledaju u budućnost i da neguju saradnju, kaze ceski ambassador

Mislim da smi danas saradnju postavili na jedan viši nivo. Sledeće godine ćemo možda pozvati nekog poznatog slovačkog glumca, ali ništa se još nismo dogovorili. Plakati koji su izloženi su plakati jugoslovenskih filmova koji su se prikazivali u u češkim i slovačkim bioskopima. Mislim da je to dobro, da lepo dopunjuje ovo veče, a za sledeću godinu videćemo kako će biti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad