Yunet
 

Kultura

Otvoren festival „Grad Igre“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. septembar 2022. • 20:50 •

Otvoren festival „Grad Igre“

Festival “Pančevo grad igre” svečano je otvoren u holu gradske uprave grada Pančeva. Ujedno je otvorena i izložba “Narodne igre u gradu igre”. Festival će trajati do 18. septembra, a organizator manifestacije je KUD “Stanko Paunović” NIS RNP, uz podršku Grada Pančeva, pokrajinskog Sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture i Gaspromnjefta.

U Holu gradske uprave grada Pančeva danas je svečano otvoren 13. međunarodni festival folklornih ansambala “Pančevo grad igre”. Festival je svečano otvorila Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu, koja je ovom prilikom istakla da je Pančevo grad igre i multukulturalnosti u kojem se preplići tradicije različitih naroda.

– Dodala bih i to da je Pančevo i grad poštovanja jer smo generacijama naučeni da poštujemo jedni druge ma koje nacionalnog zajednici da pripadamo, ali i da poštujemo i čuvamo svoju tradiciju. Mi ćemo predstaviti ono što je ponos našeg grada. Tokom četvorodnevnog druženja folklornih društava, oni će imati priliku da predstave tradiciju iz svog naroda, da se druže i da uče jedni od drugih a mi da uživamo u programu koji su nam pripremili.

Na festivalu će osim ansambala iz naše zemlje, publika imati priliku da pogleda i nastupe ansambala iz Slovenije, Rumunije, Mađarske i Republike Srpske, istakao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD-a “Stanko Paunović” NIS RNP.

Danas, pored otvaranja, imaćemo koncert domaćih folklornih ansambala, kao dobrodošlica gostujućim ansamblima koji danas dolaze u naš grad. Program počinje u dvorani Apolo u 20 časova. Koncertu će prisustvovati i gostujući ansambl iz Rumunije, tačnije Akademsko kulturno umetničko društvo “Mladost” iz Temišvara i folklorna skupina iz Slovenije. Sa njima dolazi i njihov gradonačelnik, tako da če to biti prilika da se uspostavi i šira saradnja našeg grada i grada Černovlje iz Slovenije. Sutrašnji dan će biti sadržajan. Gosti će obilaziti znamenitosti našeg grada a imaćemo i dve radionice

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena