Yunet
 

Kultura

Festival rumunske muzike i folklora Rumuna iz Vojvodine u BNS

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. avgust 2022. • 19:50 •

Festival rumunske muzike i folklora Rumuna iz Vojvodine u BNS

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, sinoć je svečano otvorio „62. Festival rumunske muzike i folklora Rumuna iz Vojvodine“ koji se posle 18 godina ponovo održava u Banatskom Novom Selu.

U Banatskom Novom Selu otvoren je 62. Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine – Republike Srbije, najveća folklorna manifestacija rumuna na ovim prostorima, čiji su temelji postavljeni davne 1959 godine, u Uzdinu. Cilj ovog festivala je očuvanje i promovisanje muzike, igara i narodnih nošnjih i prenošenje ovog nasleđa budućim generacijama. Festival je svečano otvorio gradonačelnik Pančeva Sleksandar Stevanović, koji je ovom prilikom istakao da je ovaj festival još jedna u nizu manifestacija koja potvrđuje da reč multikulturalnost u južnom Banatu ima pravo značenje.

– Grad Pančevo podržava Festival i veoma je značajno što se održava baš ove, u Banatskom Novom Selu. Posle 18. godina festival je ponovo ovde i to je veoma značajno za Grad ali i za Banatsko Novo Selo. Ovo su maifestacije koje su blago našeg grada i koje Pančevu daje epitet grada kulture. U naredna četiri dana ćemo uživati u narodnoij rumunskoj muzici, ali i u folklore i bogatim rumunskim nošnjama. Želim vam da uživate a nadam se da ćemi mi opravdati epitet dobrog domaćina. Ovom prilikom želim da otvorim Festival rumunske muzike i folklore iz Vojvodine – Republike Srbije, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Rumunije u Srbiji, njena ekselencia Silvija Davidoiu, koja je istakla da je veoma ponosna što u Srbiji postoji jedan takav festival koji spaja rumune, a ujedno je pozvala građane da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao pripadnici rumunke nacionalne zajednice.

– Imam za vas dve poruke. Želim vam da budete složni jer samo tamo ćete uspeti da stignete do velikih rezultata a takođe vas molim da sa otvorenim srcem učestvujete na predstojećem popisu stanovništva. Država Rumunija je uvek uz vas, a takođe i država Srbija želi da sačuvate vaš identitet i da budete ponosi što ste Rumuni iz Srbije. Smatram da je Vojvodina je kolevka Evropske unije i želim a tako ostane. Ovaj festival je samo još jedan dokaz da veoma dobro radite na očuvanju vaše kulture i tradicije, i ova četiri dana ćemo zajedno uživati u rumunskim igrama, pesmama i običajima.

Stevan Mihajlov, predsednik lokalnog organizacionog odbora zahvalio se publici ali i kulturno umetničkim društvima što su deo ove velike manifestacije, a posebnu zahvalnost uputio je gradu Pančevu.

– Festival muzike i folklore rumuna iz Vojvodine vratio se u Banatsko Novo Selo posle 18 godina. Raduje me veliki broj učesnika na ovom festivali, a u ova četiri dan, Banatsko Novo Selo će ugostiti oko 1500 učesnika iz Srbije u Rumunije. Hvala svim institucijama koje su bile uz nas i pomogle oko organizacije festival, a posebno se zahvaljujem gradu Pančevu. Bez nesebične podrške grada, ovaj festival ne bi mogli da organizujemo na ovakvom nivou.

Ovogodišnje izdanje festivala podržavaju Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Departman za Rumune izvan granica, Novinsko izdavačka ustanova Libertatea i Zavod za kulturu vojvođanskih rumuna. Festival u Banatskom Novom selu traje do 28. avgusta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena