Yunet
 

Kultura

Književno veče inspirisano životom doktora Vladimira Aleksića

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. avgust 2022. • 18:30 •

Književno veče inspirisano životom doktora Vladimira Aleksića

Za ljubitelje književnosti u okviru Kulturnog leta održano je Književno veče: ,,Priča o doktoru Aleksiću“ inspirisana životom doktora Vladimira Aleksića. Ova interesantna istorijska ličnost opisana je i u knjizi „Kako je poletela Srpska Sparta – Priča o dr Vladimiru Aleksiću“.

Dr Vladimir Aleksić ostao je zapamćen u istoriji kada je davne 1909. poleteo na konstrukciji koju je sam projektovao. To je bio prvi let na ovim prostorima, ali podvig svetskih razmera, kaze Milorad Mića Ilić, pisac knjige „Kako je poletela Srpska Sparta – Priča o dr Vladimiru Aleksiću“. Ova interesanta prica okupila je brojnu publiku u dvorištu pančevačkog muzeja.

I za mene je to novo iskustvo ja sam imao promociju knjige upravo u ovom zdanju i bila je jako dobro posećena. Sada će to biti jedan drugi pristup, ne radi se samo o knjizi, nego se radi i o pozorišnoj predstavi. S obzirom da smo snimili predstavu, više onako dokumentarno, ja sam je razbio na 10 ak klipova interesantnih.

On je bio svetski čovek, govorio pet, šest jezika, putovao je po svetu. Pored toga što je bio veliki lekar, napravio je revoluciju u lečenju pacijenata na ovim prostorima jer je otvorio sanatorijum, a to je uspeo tako što je uveo struju.

Kao vazduhoplovni inženjer i član Pančevačkog aerokluba Ilic je sa kolegama 2009. obeležio Citav vek od prvog leta na ovim prostorima. Upravo tada se rodila ideja za knjigom, nakon koje je usledila i pozorišna predstava.

Predstava je bila negde proletos, a repriza će biti na Dan Pančeva, takav je dogovor.

Prijatnoveče upotpunile su i Gradske igre sa počeka 20. veka, koje su izveli clanovi KUD-a ,,Stanko Paunović NIS Rafinerija nafte Pančevo“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad