Yunet
 

Kultura

Dom kulture u Ivanovu bogatiji za 10 umetničkih dela

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. avgust 2022. • 11:15 •

Dom kulture u Ivanovu bogatiji za 10 umetničkih dela

Dom kulture Ivanovo bogatiji je za 10 slikarskih ostvarenja, nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji. Organizatori, Dom kulture i Art klub Dukat iz Pančeva, ističu da se Ivanovo pokazalo kao neiscrpan izvor inspiracije za umetnike i veruju da će ova kolonija iz godine u godinu rasti, kao i broj turista.

Likovna kolonija koja je u Ivanovu održana četvrtu godinu okuplila je istaknute likovne umetnike. Ova umetnička manifestacija od velikog je značaja kako za Dom kulture čiju zbirku obogaćuju umetničkim delima, tako i za Ivanovo, istakao je na otvaranju izložbe slika sa izložbe recenzent Dejan Tubic

„Klasično umetničko delo je tu, potvrđuje ga ova izložba i ono što je jako bitno autoritet klasičnog umetničkog dela je vraćen. Ovakve izložbe potvrđuju čoveka kao „Homo Estetikusa” i njegovu potrebu da stvori umetničko delo”.

Na koloniji je ove godine učestvovalo deset slikara. Među njima i Pančevka Jelena Badnjevac Ristićkoja je redovni učesnik.

„Meni se Ivanovo mnogo dopalo i pre nego što je počela ova slikarska kolonija. Već godinama dolazim ovde, ne turistički nego u obilazak i svojevremeno sam odolazila u prirodu i slikala oduševljavaju me Dunavac, obala Dunava, reka, stare kuće koje još uvek mogu ovde da se nađu”.

Svojom lepotom, Ivanovo je očaralo i Bavaništanca Vasilija Vasu Dolovačkog, nekadašnjeg profesora na Akademiji klasičnog slikarstva, Univerziteta EDUCONS u Sremskoj Kamenici.

„Zaista je ovaj kraj prebogat ovde i može inspirisati i ljude koji koriste prirodu kao pejzaž i sve one druge ljude koji se bave nekim svojim izrazom, jer su uslovi ovde koliko sam video prvi put fantastični”, kaže Vasilije Vasa Dolovački akademski slikar.

Vredno umetničko, ali pre svega sentimentalno delo u Ivanovu je ostvaio Dejan Ratković, akademski slikar, koji živi i radi u Pančevu. On je na platno preneo sećanje na preminulog kolegu Aleksandra Sašu Alimpića.

„Njegova prebrza, nepotrebna smrt još uvek je nešto što ne možemo tako lako da progutamo i onda pod utiskom svega toga, osećajući prosto njegov duh ovde, odlučio sam da ga naslikam. Da je živ siguran sam da bi bio ovde”. istakao je Dejan Ratković, akademski slikar

Zbirka Doma kulture „Žarko Zrenjanin” iz Ivanova broji 40-ak vrednih umetničkih ostvarenja, uključujući i radove nastale na ovogodišnjoj koloniji. Marko Guran direktor ove ustanove kaže da je u planu da ona budu predstavljena i poklonicima likovne umetnosti u Pančevu, ali i u drugim gradovima. Ne krije zadovoljstvo što je interesovanje za koloniju veliko i što, zahvaljujući ovakvim događajima, iz godine u godinu raste broj turista u Ivanovu .

„To nam ukazuje da prirodu koju Ivanovo ima treba još više reklamirati, prezentovati na sve moguće načine. Dom kulture se trudi to da čini preko kulture i nadamo se da ćemo Ivanovo da dovedemo na taj nivo koji i zaslužuje”, ističe za kraj Marko Guran, direktor Doma kulture „Žarko Zrenjanin” Ivanovo.

Kako to već tradicija nalaže za umetnike je organizovan izlet gradskim katamaranom „Panuka”. Ove godine posetili su Grocku. Inače, radovi sa likovne kolonije, u čijoj je organizaciji učestvovao i Art klub Dukat iz Pančeva, u ivanovačkom Domu kulture deo su stalne postavke, zajedno sa drvenim skulpturama čuvenog Miluna Šiljkovića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad