Yunet
 

Kultura

„Portret Kovina“ deo izložbe „Kovinska slava 2022“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. jul 2022. • 13:30 •

„Portret Kovina“ deo izložbe „Kovinska slava 2022“

Kovinci 26. jula obeležavaju svoju slavu sabor Svetog Arhangela Gavrila. Tim povodom prvi put je organizovan Portet Kovina, u okviru koga su posetioci ovog mesta mogli da se fotogrtafišu i dobiju svoju sliku. Organizatori najavljuji da će sve fotografije sa Portreta Kovina biti deo izložbe „Kovinska slava 2022“.

Stanovnici Kovina i njihovi gosti imali su jedinstvenu priliku da zabeleže ovaj dan, fotografisanjem u Kultnom centru Kovina u okviru manifestacije Portet Kovina. Željka Jarić odlučila je da fotografifše svoju decu.

Deca su se likala. Ovo je nešto novo u našem gradu I zadovoljni smo što je neko prokrenuo ovakvu akciju. – rekla je Željka Jarić – stanovnica Kovina.

Idejni tvorac Portreta Kovina je Milan Živković, dobro poznat u fotografskim krugovima koji je želeo da napravi nešto drugačije i da pokloni ljudima sećanje na Slavu u Kovnu ove godine.

Ova ideja je bila u stvari da napravimo presek kroz vreme I da u ovom trenutku snimimo sve one koji to žele. Oni će biti projektovani na bilbordu, ceo grad će moći to da vidi, svi dobijaju odmah odštampane fotografije, a od svega toga što imamo napravićemo izložbu koja će posle izlaganja u galeriji ostati dokument ko je sve toga dana bio u Kovinu. – istakao je Milan Živković – stručni saradnik za grafički i izložbeni dizajn u KC Kovin.

Da svaka fotografuja bude malo umetnički delo potrudili su se Mina Petrović, student fotografije i Nemanja Živković, profesor fotografije, koji kažu da Kovinci lepo reguju na ovu ideju.

Baš dolaze, ovo je sve uglavnom deci interesantno. – kaže Mina Petrović – student fotrografije.

Već su krenuli da reaguju interesantno, jako nam je drago da je takva reakcija. Interesuje nas kako će biti do kraja dana I kakve ćemo sve fotografije napraviti. – rekao je Nemanja Živković – profesor fotografije.

Portet Kovina je uvod u kovinsko kulturno leto koje počinje poslednjeg vikenda jula. Organizatori su Kulturni centar Kovin, Turistička organizacije Opštine Kovin, pod pokroviteljstvom Opštine Kovin.

Ono što je interesanto u Kovinskom kulturnom letu je veče posvećeno Mađarima I Rumunima I njihovoj tradiciji, to je obavezni deo. Biće pop I rok muzike, solisti sarajevske I beogradske opera, a sve završavaju decu na kraju pevanjem hitova I to je program posvećen deci. – ističe Milivoj Grčić direktor KC Kovina.

Što se tiče Kovinskog kulturnog leta mnogo toga će biti ponuđeno. Biće tu I folklore I različitih manifestacija. Već ovog vikenda očekuje nas 4 po redu manifestacija Nek zvone tambure, tako da će 30. I 31. Jula biti predstavljena četiri tamburačka orkestra. Kovinsko kulturno leto se organizuje svake subote I nedelje I ovo je poziv svima sa posete Kovin ovih dana. – istakla je Divna Kirilov – direktorka TO Opštine Kovin.

Prema najavama organizatora sve fotografije nastale na Salonu Kovina biće deo Izložbe pod nazivom „Kovinska slava 2022“ koja će biti otovrena u drugoj polovini godine u Arhivu fotografija Kultrunog centra Kovin.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena