Yunet
 

Kultura

Dodeljeni ugovori iz oblasti kulture i amaterskog stvaralaštva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. jul 2022. • 14:00 •

Dodeljeni ugovori iz oblasti kulture i amaterskog stvaralaštva

Grad Pančevo joč jednom je dokazao koliko brine o razvoju kulture u našoj sredini. Ove godine za projekte iz oblasti kulture opredeljeno je 7,5 miliona dinara, a za amaterizam 2 miliona budžetskih sredstava. Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu dodelila je ugovore.

Ugovori iz oblasti kulture i amaterizma, koji su dodeljeni u Gradskoj upravi Pančeva, od velikog su značaja umetnicima da bi realizovali svoje ideje i projekte. Bas zato, projektno finansiranje omogućava da kulturna i umetnička ponuda bude raznovrsnija, kažu potpisnici ugovora.

– Taj način konkursnog finansiranja veoma je važan za naseljena mesta, a posebno za gradske sredine i sredine u kojima je bogat kulturni život zbog toga što često neki alternativni i avangardni projekti ne budu prepoznati od velikih državnih i gradskih institucija kulture. Tako da se upravo putem projektnog finansiranja dijapazon kulturne i umetničke ponude proširuje. To je nešto što vredi negovati i u Pančevu ta tradicija postoji već dugo – kaže Nemanja Vujić, iz Udruženja za kulturu, umetnost i nauku „Talas“.

– Abrašević ove godine proslavlja 85 godina postojanja i najstarije je Kulturno-umetničko društvo u našem gradu. Mi ćemo novac uložiti u nošnju, bez koje praktično kulturno-umetnička društva ne mogu da postoje – rekla je Lela Stojnov, predsednik KUD „Abrašević“.

– Podrška u realizaciji projekata koje su osmislila kulturno-umetnička društva Grada Pančeva sigurno će značiti mnogo da bi se sve te ideje ostavarile. To je nastavak dugogodišnje tradicije. Grad Pančevo raspisuje konkurse i podržava projekte kulturno-umetničkih društava tako da se nadam da će svi ti realizovani projekti obogatiti kulturnu ponudu Grada Pančeva – istakao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP.

Grad Pančevo ove godine za projekte iz oblasti kulture izdvojio je 7,5 miliona dinara, a za amaterizam 2 miliona, izjavila je Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu.

– Više sam nego srećna što smo danas uručili ugovore umetnicima kako bi ostvarili svoje ideje. Grad Pančevo voli i želi da podržava stvaraoce u kulturi. Ove godine za kulturu je namenjeno 7,5 miliona, koji su raspoređeni na 36 projekata, a za amaterizam smo izdvojili 2 miliona i raspoređeno je na 13 projekata. Sjajno je to što je veliki broj ideja pristigao na konkurs i što je veliki broj njih i podržan. Pančevo voli i ceni svoje umetnike i sasvim smo sigurni da će oni to vratiti na pravi način i slaviti ime svog grada širom sveta, izjavila je Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu.

Ulaganjem u kulturu i amaterizam čuvamo naš identitet, a Pančevo je još jednom dokazalo da itekako brine o očuvanju tradicije i kulture, ali i da radi na poboljšanju kulturnih sadržaja, poručuju iz gradske uprave.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena