Yunet
 

Kultura

Iz UŽ „Vredne ruke Bele Crkve” rukotvorine prilagođene savremenom načinu života

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. jul 2022. • 15:30 •

Iz UŽ „Vredne ruke Bele Crkve” rukotvorine prilagođene savremenom načinu života

Udruženje žena „Vredne ruke Bele Crkve” već duži niz godina belocrkvanima ali turistima nudi rukotvorine prilagođene savremenom načinu života. Članice udruženja za svoje radove koriste niti od prirodnih materijala, poput vune, pamuka, lana, svile, bambusa, viskoze i drugih.

Dok većina ljudi koristi salvete samo jednom, Mirjana Fišer iz Udruženje žena „Vredne ruke Bele Crkve“ od njih stvara prava umetnička dela. Predmete od drveta, keramike, stakla, kartona, metala, plastike i drugih materijala, ona ukrašava dekupaž tehnikom. Obično su to stare stvari, kojima pruža novi život i daje novu vrednost.

– To je tehnika koja iziskuje jedan proces rada. To ne može da se uradi za jedan dan. Kupuje se repromaterijal, ofarba se u osnovnu boju kako bi model došao do izražaja. Motivi mogu biti različiti. Proces lepljenja salvete mora da ima i proces sušenja, rekla je Mirjana Fišer iz Udruženje žena „Vredne ruke Bele Crkve“.

Mirjana kaže da je ovaj rad oplemenjuje i dok radi, zaboravi na sve probleme. Pored dekupaž tehnike, štrikanje joj drugi hobi. Kaže da je to naučila od svoje majke, i trudi se da svoje znanje prenosi i na mlade generacije.

Žene iz udruženja poštuju činjenicu da svako ima svoju oblast rada te samim tim imaju raznovrsnu ponudu. Predmeti koje ukrašava mogu se pogledati u njihovim prostorijama u Beloj Crkvi, ali i na manifestacijama na kojima prisustvuju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena