Yunet
 

Kultura

Ikonostas najveća vrednost crkve Svetog velikomučenika Đorđa iz Uzdina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. jul 2022. • 09:50 •

Ikonostas najveća vrednost crkve Svetog velikomučenika Đorđa iz Uzdina

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa iz Uzdina, selo u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine, čuva ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata. Ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa ikonostasom koji je oslikao Konstantin Daniel.

Izgradnja hrama u Uzdinu počela 1790. godina, a završena 1801. godine. Izgrađena je u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom. Najveća vrednost ove crkve je ikonostas, koji je naslikao Konstantin Daniel, istriče sveštnik Crkvene opštine Uzdin Mojse Linca.

– Nešti najvrednije što imamo u crkvi, pored duhovne vrednosti koje ona ima je ikonostas. Oslikavao ga je Konstantin Daniel od 1833. do 1836. godine.

To je ikonostas razvijenog programa, sa 69 ikona, uglavnom manjeg formata, neuobičajenog rasporeda i izbora tema, što ukazuje na uticaje ikonopisačke tradicije 18. veka. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja.

– Oni su to naslikali od 1907. do 1909. godine. Nemamo tačan podatak kada su počeli da slikaju. Znamo samo da je prvi ugovor sa njima potpisan 1907. i iz dokumentacije znamo da je završeno 1909. godine. U kom periodu su oni to radili, da li su počeli ranije, to ne možemo sa sigurnošću da kažemo.

Pored ikonostasa Konstantin Daniel je slikao i ikone na Bogorodičinom i Arhijerejskom tronu, pa se ovaj hram svrstava u grupu najraskošnijih hramova Rumunske pravoslavne crkve u Vojvodini. Nedavno su izvršeni i radovi na rekonstrukciji ovog hrama.

– Prvo je rađen krov crkve, jer je prokišnjavao. Ti radovi su trajali dve godine. Posle toga smo radili čišćenje svodova. Imali smo problem is a vlagom, pa smo morali i taj problem da rešimo.

Hramovna slava Uzdinske crkve je Sveti velikomučenik Georgije, koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru, jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad