Yunet
 

Kultura

Filmska kolonija i ove godine u Deliblatskoj peščari

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. jul 2022. • 16:48 •

Filmska kolonija i ove godine u Deliblatskoj peščari

U Deliblatkoj peščari ovih dana održava se filmska kolonija u organizaciji Reginalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“. Na koloniji učestvuje oko 20 polaznika centra. Novina ove godine je da svakog dana učesnici imaju priliku da slušaju predavanja na temu filma.

Deliblatka peščara i ambijent kuće pančevačke Kultrno prosvetne zajednice na Devojčakim bunaru idealan su ambujent za stvaranje filmova polaznika Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“. Ovde oko 20 mladih ljudi stvara svoje filmove, dobija saznaja o tome kako se pravi film i druži.

Ove godine sam smislila scenario za svoj film, moj film se prvi snimao zbog uslova i glumaca. Zadovoljna sam kako je to proteklo. Na koloniji se nauči dosta stvari, zato je dobro dolaziti ovde.Ove godine sam snimala film sa drugom o devojci koja ima pasivne probleme u porodici. Ovde može da se nauči dosta o filmu ali pomaže i razvijanju karaktera. Ja sam se kao ličnost mnogo promenila od kada sam krenula na filmske sekcije.Konkretno radio sam na asistenicji u ova tri filma koje smo snimali. Hvalim rad Centra za talente i mislim da ovakva kolonija ne postoji nigde više u zemlji.

Većina učesnika su već bili na koloniji i rado se vraćaju na ovo mesto. Među njima je i Aljoša Dakić, sada završeni student filmske režije, koji je bio na koloniji već 12 puta, još kao učenik srednje škole. Sada je pomoćnik glavnom mentoru, kontrliše rad mladih stvaralaca i uči ih onom što on zna o filmu.

Kolonija je mesto usred šume, izolovano je i to je pravo mesto za stvaranje i za premenjivanje te teorije koja je predhodno naučena. Ovde dolaze klinci različitog profila, oni koji već znaju nešto o filmu i oni koji tek uče, pojedini otkriju da to vole, a neki vide da to i nije za njih. Svakako je ovo jedno prijatno iskustvo za sve.

Koloniju Reginolni centar za talente organizuje već 22 godine i kroz nju je prošlo mnogo mladih ljudi, među kojima su se neki zadržavli u filmskoj industriji. Organizatori se potrude da svaka godina bude drugačija.

Uvodimo neke nove discipline, uvodimo nove predavače i stručnjake koji deci prenose iskustva iz svojih specijalizovanih oblasti, kao što je npr zvuk ili dramaturgija. Svake godine kolonija je sve bolja a što se tiče učesnika kolonije taj broj se kreće oko 20, 30 polaznika, dok je ove godine taj broj oko 20 učesnika.

Filmsku koloniju prodržali su Ministarsto za kulturu, pokrajnski Sekretarijat za kulturu, Grad Pančevo i ekonomija Ustanove za izdržavanje kazne zatvora. Filmovi nastali na koloniji biće učesnici festivala u zemlji i inostranstvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena