Yunet
 

Kultura

U Kulturnom centru Vršac, danas je održana konferencija za novinare povodom 23. Međunarodnog festivala folklora „Vršački venac“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jul 2022. • 16:19 •

U Kulturnom centru Vršac, danas je održana konferencija za novinare povodom 23. Međunarodnog festivala folklora „Vršački venac“

Festival ove godine počinje revijalnim programom 8. i 9. jula, od 21h, u kome će nastupati ansambli sa teritorije grada Vršca i susednih opština, a zvanični festivalski program odvijaće se na velikoj bini u centru grada od ponedeljka 11. do srede 13. jula. Prema rečima Danijele Stojanov, pr-a Kulturnog centra Vršac, u glavnom programu festivala ove godine nastupaće ansambli iz Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Indonezije, Meksika i Perua.

– Srbiju će ove godine predstavljati ansambli iz Lazarevca i Sremske Mitrovice, a Vršac, kao grad domaćin, GKUD „Laza Nančić“. Iz Rumunije će ove godine, osim folklornog ansambla „Timišul“ koji je tradicionalno gost festivala, nastupiti još dva ansambla predstavnika srpske i nemačke nacionalne manjine u Rumuniji. Od pratećih manifestacija Vrščani će i ove godine imati priliku da uživaju u Etno sajmu u organizaciji TO Vršac, kao i izložbi fotografija „Stari Vršac“ koju Kulturni centar realizuje u saradnji sa udruženjem „Feliks Mileker“. Izložba je postavljena u galeriji Doma vojske i moći će da se pogleda svakog dana u vremenu od 18 – 22 časa, rekla je Stojanov.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je, kao i prethodnih godina, Grad Vršac, organizator Kulturni centar Vršac, a suorganizatori TO Vršac i Centar Millennium. Festival su ove godine pomogli i sponzori „Berić satovi i nakit“, „Žitobanat“ i „Pekara San“, te značajan broj manjih sponzora koji pripadaju Klubu prijatelja festivala.

Zahvalivši se na podršci Gradu Vršcu i sponzorima festivala, direktorka festivala Olga Petrov zahvalila se i timu Kulturnog centra Vršac koji vredno radi da i ovogodišnji festival, nakon dve godine pauze, ispuni očekivanja ljubitelja ove manifestacije, te budućim volonterima, sjajnim mladim ljudima koji su zaduženi za vođenje ansambala i neizostavni su deo organizacije festivala.

– Zahvaljujući članstvu našeg Festivala u CIOFF-u, internacinalnoj organizaciji festivala pri UNESCO i saradnji sa drugim festivalima u okruženju i ove godine imaćemo priliku da uživamo u zaista atraktivnom i kvalitetnom folklornom programu, zaključila je Petrov.

Vršac će tokom trajanja festivala ugostiti blizu 500 učesnika iz šest zemalja sveta, sa tri kontinenta, kojima je, kao i prethodnih godina, organizovan bogat program upoznavanja sa bogatom kulturom i tradicijom Vršca, kao grada domaćina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena