Yunet
 

Kultura

Počeo festival „Zlatna dirka – prva haromonika Vojvodine“, proglašeni najbolji u mlađim kategorijama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jul 2022. • 12:40 •

Počeo festival „Zlatna dirka – prva haromonika Vojvodine“, proglašeni najbolji u mlađim kategorijama

U Ivanovu se održava peti Festival „Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine“ , u okviru koga se harmonikaši od 8 do 30 godina takmiče za prestižnu titulu. Prvog dana žiri je ocenio najmlađe takmičare kojima su dodeljena priznanja.

Harmonika sviranje……..

U malom mestu – veliki Festival. Tako se ovih dana moze opisati 5. medjunarodni Festival „Zladna dirka – prva haromonika Vojovdine“ u Ivanovu. Mladi virtuozi harmonike okupili su se iz Srbije i regiona. Prve veceri dodeljene su nagrade petlićima, mlađim I starijim pionirima, mlađim juniorima, kao I u mlađim duetima i nagrada publike.

U duetima sam osvoji prvo mesto, a tek treba da vidim koje mesto sam osvojio sam.Imate tremu kada izađete, ali onda izneset sve što ste vežbali.Vežbao sam dve nedelje, a pomogli su mi tata I moj majstor haromonike. Osvoji sam prvo mesto.Osvoji sam treće mesto I zadovoljan sam, takmičiću se u Jagodini I Soko Banji.

Idejni tvorac i organizator ove popularne manifestacije je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ iz Ivanova. Posetioci Festivala mogu da se upoznaju sa muzikom i kulutrom drugih naroda.

Ovaj festival rase. To vidimo I po broju takmičara, po broju publike, po broj umetnika koji se javljaju da dođu da učestvuju I da pomognu, po broju sponzora. Po svemu vidimo da ovaj festival ima lepu budućnost

Žiri čine najpoznatija imena iz sveta muzike, a svake godne imaju sve teži zadatak da odaberu najbolje mlade harmonikaše. Predsednik žirija Ljubiša Pavković, dugogodišnji prvi covek narodnog orkestra RTS-a, kaze da je zadovoljan ovogodisnjim takmicarima.

Ta deca počinju već da šire repertoar, da sviraju nešto ozbiljno, čuo sam klince od 10 godina sviraju nešto virtuozno, malo van klišea. Ono što je suština jested a treba da znaju gde su rođeni, koja reka prolazi kroz njihovo selo, prvo to da nauče, pa onda da nauče kada se rodio Betoven. Tako jedino možemo da sačuvano identitet, a hromonika je naš nacionalni instrument.

Pokrovitelj Festival, od osnivanja, je Grad Pančevo.

Malo Ivanovo na obali Dunava je uspelo da okupi sjajne muzičare I večeras sam ponosan što imam čast da pozdravim publiku u ime Grada Pančeva. Grad Pančevo podržava ovu manifestaciju od samog početka, potrudićemo se da I svake naredne godine ona bude sve bolja I bolja.

Prvog dana Festivala publika je imala priliku i da uživa u koncertu poznatog estradnog para nardone muzike -Aleksandra Ilića i Biljane Jevtić. Festival traje dva dana I se završava u ponedeljak.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena