Yunet
 

Kultura

Predavanja u čast Đorđu Vajfertu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. jul 2022. • 15:04 •

Predavanja u čast Đorđu Vajfertu

Povodom tradicionalne manifestacije “Dani Vajferta”, u pancevackom Narodonom muzeju, održano je predavanje posvećeno tom nasem cuvenom sugrađaninu. Organizatori su Turistička organizacija Pančevo i grupa za istoriju Regionalnog centra za talente.

Čuveni Đorđe Vajfert, veliki industrijalac i dobrotvor, nadaleko je svojim delima proneo ime naseg grada. Ono sto su danas savremeni Svetski menadzeri velikih kompanija – nekada je to bio Djordje Vajfert. U njegovu čast, a povodom Dana Vajferta održano je predavanje u Narodnom muzeju Pančevo.

-Da doprinesemo da ova manifestacija, pored toga što je manifestacija piva, muzike i zabave, bude i manifestacija kulture i opravda ime “Dani Vajferta”. Dakle, predavanja su posvećena Đorđu Vajfertu, tj. celoj porodici Vajfert. Držimo ih ja, kao mentor u grupi za istoriju, i moji polaznici Relja Jarkovački, Nina Jarkovački, Nina Tripković, Natalija Cvetkovski i Aleksandra Jeftović – rekao je Nikola Koneski, mentor RCT “Mihajlo Pupin”, Pančevo.

Inace, predavanje je odrzano posle dvogodisnje pauze zbog pandemije.

-Ponosan sam na učestvovanje u ovoj manifestaciji i što širimo vest o porodici Vajfert naročito o Đorđu Vajfertu po kome je i manifestacija dobila ime. On je, ovo vam govorim kao istorčar, najznačajnija ličnost rođena na teritoriji Pančeva. Pre svega, odličan primer, kako treba da izgleda jedan uspešan čovek. Vrlo je važno zbog lokalnog identiteta, zbog osećaja pripadnosti . objasnio je Koneski.

Verovali ili ne, prvo pivo u čitavom regionu poteklo je pre tačno tri veka baš u Pančevu. Zaslužan za to je Abraham Kepiš, preduzetnik iz današnje Bratislave, koji je upravo ovde 1722. osnovao prvu pivaru u regionu. Zlatno doba pivare krenulo je sredinom 18. veka kada je preuzima porodica Vajfert. A pravi procvat dozivljava u vreme Ðorđa, čuvenog industrijalca, guvernera narodne banke i filantropa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena