Yunet
 

Kultura

Održana 59. Gradska smotra folklornih društva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. maj 2022. • 18:20 •

Održana 59. Gradska smotra folklornih društva

Gradska smotra muzičko folklornog stvaralaštva odraslih 59.-ta po redu održana je u Kulturnom centru Pančevo i na njoj se predstavilo sedam učesnika. Na ovom takmičenju prvi put se revijalno predstavila i baletska škola ,,Dimitrije Parlić”, a pored dugih tu su bili KUD ,,Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo i KUD ,,Veselia” iz Glogonja.

U Kulturnom centru Pančevo održana je 59. Gradska smotra muzičko folklornog stvaralaštva odraslih. Predstavljanje udruženja koje neguju stare tradicionalne vrednosti ove godine ima poseban značaj, zbog toga što je nakon tri godine pandemije ponovo uspostavljen takmičarski karakter smotre.

Smotru je otvorio guslar Miladin Karličić sa numerom Sveti Sava koji već četiri decenije učestvuje na ovoj manifestaciji.

Na smotri se predstavilo sedam udruženja iz Pančeva i okoline, a jedno od njih je i Mađarsko Kulturno umetničko društvo ,,Tamaši Aron” iz Pančeva koje se predstavilo igrama Sekelj Mađara iz Bukovine.

U prethodnom periodu održane su Dečije gradske i Dečije zonske smotre folklornog stvaralaštva. Nakon smotre koja je upravo održana u Kulturnom centru Pančevo, slede Pokrajinska, a zatim i Republička smotra odraslih. Učesnici i organizatori slažu se da je očuvanje tradicije folklornih udruženja sa našeg prostora najveće bogatstvo ove manifestacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena