Yunet
 

Kultura

Prijateljstvo Paje Jovanovića i Feliksa Milekera ovekovečeno darom Gradskom muzeju Vršca

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. maj 2022. • 21:18 •

Prijateljstvo Paje Jovanovića i Feliksa Milekera ovekovečeno darom Gradskom muzeju Vršca

Nekadašnje prijateljstvo Paje Jovanovića i Feliksa Milekera, preneseno je na njihove potomke Mariju Đorđević i Juliusa Pasta. Gradski muzej Vršac, depandans Apoteka na stepenicama, bilo je mesto njihovog susreta.

“Tom prilikom Marija Đorđević je Gradskom muzeju Vršca poklonila tri portreta svojih predaka, Aleksandra, Dušana i Svetislava Jovanovića”, kaže direktorka Gradskog muzeja Ivana Ranimirov.

Aleksandar Jovanović, poznat kao „čika Šandor“, rođen je u Vršcu 1868. godine. Farmaciju je diplomirao u Budimpešti 1890. godine. Pre završetka studija, obavljao je praksu u apoteci „Kod Salvatora“ (Spasitelja), 1886. godine kod apotekara Sebastijana Štraha, a pomoćnik je postao 1888. godine. Bio je upravnik najstarije apoteke u Vršcu, od 1928. godine do 1949. godine. Upamćen je kao veliki dobrotvor za siromašnu decu u osnovnim školama, „Đačku trpezu“, „Kolo srpskih sestara.“

Njegov sin Dušan Jovanović rođen je u Budimpešti 1916. godine, a studije farmacije završio je u Zagrebu 1940. godine, dok je drugi sin Svetislav Jovanović rođen u Sent Andreji 1919. godine, a studije farmacije završio u Beogradu 1943. godine.

Braća Jovanović bili su prvi Srbi vlasnici „Apoteke na spenicama“, ujedno i njeni poslednji privatni vlasnici. Sinovi Aleksandra Jovanovića ostavili su veliki trag u srpskoj farmaciji.

Dušan je stupio u vojnu službu, u kojoj je proveo radni vek kao ugledni hemičar-toksikolog. Bio je prvi doktor farmaceutskih nauka pri VMA (1956), saradnik iz oblasti bojnih otrova na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Patentirao je metodu za prečišćavanje vode i postupak dezinfekcije bočica za ishranu dece.

Svetislav je takođe službovao u Vojnoj farmaciji kao načelnik laboratorije za proizvodnju „ KETGUT“ – hirurškog konca. Više puta je odlikovan i nagrađivan visokim vojnim priznanjima.

Aleksandar je sa svojim sinovima poštovao i negovao tradiciju. Sačuvali su ime, identitet i najuspešnije proizvode ranijih vlasnika najstarije apoteke u Vršcu. Bili su posvećeni svom pozivu, poštovani i ugledni.

Sva trojica apotekara iz porodice Jovanović, kao i njihove supruge, sahranjeni su u grobnici rodonačelnika porodice Stevana Jovanovića, fotografa iz Vršca, oca Paje Jovanovića, na Gradskom groblju u Vršcu.

Porodica Jovanović darovala je Vršcu i Srbiji ne samo kulturno veliko nasleđe, već i ugledne predstavnike srpske farmacije

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad