Yunet
 

Kultura

Izložba ,,Retrospektiva“ do 20. maja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. maj 2022. • 12:10 •

Izložba ,,Retrospektiva“ do 20. maja

Da pančevci nisu zaboravili Deliju Iliešiu Prvački dokaz je brojna publika koja se okupila u Galeriji savremene umetnosti na otvaranju izložbe ,,Retrospektiva: Radovi iz pančevačkog perioda: 1975 -1991 godine” Ova autorka u proteklom periodu radila je monumentalne instalacije za javne prostore, murale, skupture, a članica je i Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi.

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva predstvljeni su radovi Delie Iliešiu Prvački. Ova umetnica poreklom iz Rumunije, trenutno živi i radi u Singapuru, ipak deo života provela je Pančevu radeći kao samostalni umetnik do 1992. Godine. Tako se i rodila misao da se prikaže izložba ,,Retrospektiva, Radovi iz pančevačkog perioda: 1975 -1991 godine.

Delia Iliešiu Prvački iz Pančeva nosi najlepša sećanja, pa su je pored brojne publike dočekali poznanici i prijatelji, a ona sama ističe da je rad u Singapuru nije promenio, već da ga je kroz svoje radove prilagodila sebi.

Galerija Savremene umetnosti svake godine pravi retrospektivne izložbe u saradnji sa umetnicima, kaže urednica viztuelnih umetnosti KC Ivana Markez Filipović.

Posetioci koji žele da pogledaju ovu izložbu biće u prilici to da učine do 20. maja, a deo radova od keramike i porcelana sa izlože umetnica će trajno pokloniti Galerije savremene umetnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad