Yunet
 

Kultura

Zatočenički dani Svetog Vladike Velimirovića prikazani u knjizi manastira Vojlovica

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. maj 2022. • 17:20 •

Zatočenički dani Svetog Vladike Velimirovića prikazani u knjizi manastira Vojlovica

Knjiga „Zatočenik Manastira Vojlovice – Sveti Vladika Nikolaj Velimirović“, predstavljena je javnosti u ovom svetom zdanju. Čine je zapisi iz dnevnika Episkopa Žičkog Vasilija Kostića, a objavljena je u čast 140 godina od rođenja, 65 godina upokojenja i 3 decenije od prenosa moštiju Svetog Vladike Nikolaja.

Knjiga „Zatočenik Manastira Vojlovice – Sveti Vladika Nikolaj Velimirović“ nastala je zahvaljujući pronađenim dnevnicima koje je vodio Episkop Žički Vasilije Kostić. Pronađeno je ukupno 5 svezaka, ali su od poslednje ostale samo korice. Dnevnici svedoče o danima koje su brojni crkveni velikodostojnici proveli zatočeni u ćelijama manastira Vojlovica tokom II Svetskog rata.

Sveti Vladika Nikolaj Velimirović i ostali crkveni velikodostojnici svojim dvogodišnjim boravkom osvetili su ovo zdanje, ističe sveštenstvo manastira Vojlovica. Za sobom su ostavili i brojne pisane tragove, ali i lične predmete. Među matreijalnom ostavštinom ističe frula Vladike Nikolaja, koju je restaurirao čuveni majstor iz Starčeva Nenad Miletić.

Dnevnici episkopa Vasilija Kostića objavljeni su u znak sećanja na Svetog Vladiku Nikolaja i njegov boravak u manastiru Vojlovica od 16. decembra 1942. do 14. septembra 1944. godine, nakon čega je odveden u nemački logor. Knjiga je objavljena uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva vladike banatskog gospodina Nikanora, u godini koja obeležava 14 decenija od rođenja, 6,5 decenija od upokojenja i 3 decenije od prenosa moštiju Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad