Yunet
 

Kultura

Mladi pijanista i kompozitor u usponu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. april 2022. • 18:00 •

Mladi pijanista i kompozitor u usponu

Na nedavno održanom koncertu u Narodnom muzeju Pančevo Dimitrije Jocić je premijerno izveo svoju kompoziciju ,,Rotar”. On je učenik Srednje muzičke škole “Jovan Bandur”, a pored toga od malena pokazuje interesovanje za komponovanjem. Osvojio je mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a karakterističan je po tome što u svojim delima koristi mongolsko pevanje.

Dimitrije Jocić učenik je završne godine Srednje muzičke škole ,,Jovan Bandur“, odsek klavir. Pored toga što na ovom instrumentu izvodi dela Baha, Betovena i Šopena, on takođe i komponuje svoja dela. Do sada je učestvovao na mnogim takmičenjima, a posebno se istakao na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Smederevu gde je osvojio prvu i drugu nagradu u kategoriji kompozicije.

Ovaj mladi kompozitor poznat je i po tome što u izvedbi svojih dela koristi i mongolski dvoglas, takozvano mongolsko pevanje.

Kruna njegovog rada je Prva nagrada i titula Laureata na onlajn takmičenju iz kompozicije u Moskvi. Učestvovao je i na Prvom festivalu kompozitora „Isidora Žebeljan“, kao i na Međunarodnom takmičenju kompozicije u Argentini. Za budućnost, kaže, ima velike planove.

Svoje dve kompozicije izveo je na nedavno održanom koncertu u Narodnom muzeju Pančevo, kao i Galeriji savremene umetnosti na otvaranju izložbe slika i crteža ,,Akt” Nebojše Jocića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena