Yunet
 

Kultura

Narodni muzej Pančevo nastavlja sa uređenjem zgrade nekadašnjeg Magistrata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. april 2022. • 13:20 •

Narodni muzej Pančevo nastavlja sa uređenjem zgrade nekadašnjeg Magistrata

Narodni muzej Pančevo ovog proleća nastavlja sa uređenjem zgrade nekadašnjeg Magistrata. Prošle godine vraćen je stari sjaj glavnim ulaznim kapijama, a ove godine biće restaurirane i dvorišne. Za ove nameneMuzej će izdvojiti nešto više od 400.000 dinara.

Ulazna vrata u levo i desno krilo, iz dvorišta Narodnog muzeja Pančevo ove godine biće konzervirana i restaurirana. U planu je i obnova i vraćanje u prvobitno stanje, velike kapije koja vodi ka holu i Gradskom parku, kaže Miroslav Birclin, v.d. direktora ove kulturne ustanove.

Kako navodi Birclin ustanova će za konzervaciju i restauraciju vrata i kapije iz sopstvenih sredstava izdvojiti nešto više od 400.000 dinara. Podseća da je prošle godine stari sjaj vraćen i kapijama glavnog ulaza.

Tokom prošle godine adaptiran je i galerijski prostor u prizemlju zgrade. Urađeno je novo osvetljenje, renoviranisu pod i zidovi.

Zgrada Magistrata, u kojoj je smešten Narodni muzej, podignuta je između 1833. i 1838. godine. Zgrada zahteva dosta ulaganja, kaže Birclin. Navodi da će muzej nastojati da do potrebnih sredstava dođe preko konkursa u zemlji i inostranstvu, a kako bi traženi iznosi bili prihvatljivi rekonstrukciju će morati da rade po fazama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad