Yunet
 

Kultura

„Panonke“ neguju duh i tradiciju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. april 2022. • 18:12 •

„Panonke“ neguju duh i tradiciju

Udruženje žena “Panonke” kroz svoj rad čuva motive karakteristične za naše krajeve. Jedan od njih je “Banataska šara”, motiv sa veza, koji se često mogao videti na pančevačkim razglednicama početkom 20-og veka. Želja im je da “Banatsku šaru” zaštite i da Pančevo po njoj bude prepoznatljivo i van granica naše zemlje.

Banatska šara oživela je na torbama, podmetačima, neseserima, bluzama i mnogim drugim predmetima, nastalim u kreativnoj radionici pančevačkih “Panonki”. Žene iz ovog udruženja godinama su istraživale i vredno radile na afirmisanju motiva koji je krasio rukotvorine nastale u Ženskoj zanatskoj školi, osnovanoj u Pančevu početkom XX veka.

Vođene primerom Pirota i Stapara, koji su zaštitili autohtone srpske ćilime, karakteristične za njihove krajeve, „Panonke“ žele da zaštite „Banatsku šaru“, jer je autentična za Banat, a najviše za Pančevo.

Dame iz udružnja “Panonke” neguju tradiciju starih tehnika koje se danas retko koriste. Bave se pustovanjem, vezom, zlatovezom, tkanjem, kukičenjem, platenjem, heklanjem, kao i čipkarskom tzv.nec tehnikom. Zahvaljujući njima Banatska šara postala je prepoznatljiva i van granica naše zemlje. Godine 2017. predstvalie su je na izložbi u konzulatu u Njujorku i u Sabornoj crkvi u Čikagu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena