Yunet
 

Kultura

„Krunisanje Cara Dušana“ do kraja aprila u Pančevačkom muzeju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. april 2022. • 17:23 •

„Krunisanje Cara Dušana“ do kraja aprila u Pančevačkom muzeju

Proglašenje Dušanovog zakonika, remek-delo našeg slikara Paje Jovanovića, koja je poznato i kao ,,Krunisanje Cara Dušana” stigla je u Narodni muzej Pančevo. Ova kompozicija bogate istorije deo je zbirke Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Slika čuvenog umetnika Paje Jovanovića poznata pod nazivom ,,Krunisanje Cara Dušana” trenutno se nalazi u Narodnom muzeju Pančeva. Ova kompozicija nastala je oko 1930. godine i predstavlja jednu od kasnih replika remek-dela. Ovu sliku Pančevci imaju priliku da pogledaju uživo zahvaljujući saradnji Galerije Matice Srpske i našeg muzeja, koja se ogleda u razmeni značajnih dela srpske umetnosti.

Proglašenje Dušanovog zakona” je zvaničan naziv ovog monumetalnog dela nastalog po naružbini Kraljevine Srbije, a za potrebe izlaganje na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine gde je dobila zlatnu medalju.

Slika,,Proglašenje Dušanovog zakona” biće izložena u Pančevu do kraja aprila, a ponos Pančevačkog muzeja, takođe delo Paje Jovanovića ,,Seoba Srba” trenutno je deo izložbe ,,Seobe” u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad