Yunet
 

Kultura

Četiri decenije škole crtanja Doma omladine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. mart 2022. • 21:09 •

Četiri decenije škole crtanja  Doma omladine

Škole crtanja Doma omladine Pančevo ove godine obeležava 4 decenije postojanja. Pohađaju je učenici stariji od 15 godina, koji se spremaju za srednje umetničke škole i fakultete. Kako bi i mlađoj deci bilo omogućeno da razviju svoj talenat organizovan je besplatan kurs, kaže akademski slikar Zoran Deranjić, urednik likovnog programa.

Osnovni kurs crtanja, tokom tri meseca, pohađalo je više od 30-oro dece od 12 do 15 godina. Njihovi radovi u Galeriji Doma omladine biće izloženi do kraja meseca.

Ja sam insistirao na tom uzrastu, zato što je to uzrast kada oni počinju da se interesuju ozbiljnije za crtanje i polako razmišljaju o svom budućem pozivu i psihofizički su sposobni da crtaju po modelu.

Program je bio studijsko crtanje. To je bio prvi puta da pokušavaju da profesionalno crtaju predmete po prirodi. To je ustvari program pripreme za umetničke škole i ovo je na neki način selekcija od njih su dve devojčice upisla srednju umetničku školu, dizajnersku.

Za decu mlađu od 15 godina Likovna radionica ponovo će biti održana na leto. Časovi u Školi crtanja održavaju se svakog utorka, srede i četvrtka od 17 do 21 sat. Svi zainteresovani mogu se prijaviti. Škola je otovrenog tipa, časovi su besplatni, a sav potreban pribor za rad obezbeđuje Grad Pančevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena