Yunet
 

Kultura

Božićni običaji Slovaka i Mađara predstavljeni u OŠ “Bratstvo jedinstvo”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. decembar 2021. • 14:00 •

Božićni običaji Slovaka i Mađara predstavljeni u OŠ “Bratstvo jedinstvo”

U pančevačkoj OŠ „Bratstvo jedinstvo“ učenici koji pohađaju časove negovanja mađarskog i slovačkog jezika predstavili su svoje božićne običaje. Školu su posetile Tatjana Božić, gradska većnica za obrazovanje i Ivana Rosić predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Pančevo je oduvek multietnička sredina koja uvažava razičitosti. Lepotu različitosti naordnih običaja kroz božićne  pesme, recitacije i dramski prikaz, u susret praznicima, predstavili su učenici OŠ „Bratstvo jedinstvo“.

Mališane u ovoj školi obišle su Tatjana Božić, grdaska većnica za prosvetu i Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost. One su prisustvovale dramskom prikazu božićnih običaja Slovaka i Mađara.

“Ono što je još specifično za ovu školu uveden je izborni predmet negovanje maternjeg jezika mađarskog i slovačkog sa elemntima kulture i običaja. Ukupno ima 30 učenika na izbornom predmetu u dve grupe za negovanje mađarskog jezika, kulture i običaja i 30 učenika za negovanje slovačkog jezika, kulture i običaja”, navela je Tatjana Božić, gradska većnica za obrazovanje.

Ovo je jedina škola na teritoriji grada Pančeva, koja ima nastavu na slovačkom i mađarskom jeziku i izborni predmet negovanje maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture  na ovim jezicima.

“To jeste jedno bogatstvo ove sredine. Ovde godinama Mađari, Slovaci, Srbi i ostali narodi žive zajedno. Recimo da je ovo jedan kraj Pančeva koji je Vojvodina u malom”, rekla je Ksenija Carević, direktorka OŠ “Bratstvo jedinstvo”.

Pančevačka OŠ „Bratstvo jedinstvo“ ima 324 učenika u 17 odeljenja. U 15 odeljenja nastava se izvodi na srpskom, a u dva kombinovana odeljenja nastava je na mađarskom jeziku.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena