Yunet
 

Kultura

Povodom Dana državnosti Rumunije održan tradicionalni koncert rumunske muzike u Vršcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. decembar 2021. • 14:00 •

Povodom Dana državnosti Rumunije održan  tradicionalni koncert rumunske muzike u Vršcu

U kongresnoj sali centra „Milenijum“ u Vršcu održan je tradicionalni koncert rumunske muzike povodom Dana državnosti Rumunije. Predstavilo se 20 instrumentalnih i vokalnih  solista, a na događaju su prisustvovali Marina Toman načelnica Južno-banatskog upravnog okruga,  Aleksandar Stevanović gradonačelnik Pančeva, Dragana Mitrović gradonačelnica Vršca, predsednici Južnobanatskih opština i predstavnici Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine.

U prisustvu većeg broja najistaknutijih zvanica političkog, privrednog i kulturnog života i najviših srpskih i rumunskih verskih predstavnika, u kongresnoj dvorani centra Milenium, održan je koncert Narodnog orkestra rumunske nacionalne manjine povodom Dana državnosti Rumunije. Publika je imala priliku da uživa u rumunskim pesmama u izvedbi dvadeset vokalnih i instrumentalnih solista. Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u svom obraćanju ukazao je na značaj tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa između Srbije i Rumunije koje karakteriše međusobno razumevanje i poverenje.

Gradonačelnica grada Vršca Dragana Mitrovic je istakla da lokalna samouprava ima dobru saradnju sa Rumunskim insitucijama i da na osnovu dobrih dobrosusedskih odnosa, poštujući jedni druge, gradimo još bolju budućnost Republike Srbije i Rumunije.

Događaju su prisustvovali i Marina Toman načelnica Južno-banatskog upravnog okruga, Aleksandar Stevanović gradonačelnik Pančeva kao i predsednici Južnobanatskih opština. Prvi decembar je najvažniji dan za Rumuniju. 1. decembra 1918 godine ostvareno je nacionalno ujedinjenje zemlje koja je danas demokratska država, zaslužna članica evropske porodice sa funkcionalnom tržišnom ekonomijom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena