Yunet
 

Kultura

Premijera inkluzivne predstave u vršačkom pozorištu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. decembar 2021. • 17:04 •

Premijera inkluzivne predstave u vršačkom pozorištu

Foto: Grad Vršac

Povodom predstojećeg obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je u gradskoj kući održana konfrencija za medije na kojoj je najavljen događaj pod sloganom “Vršac obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom”, koji će biti održan u Narodnom pozorištu “Sterija” 03.12.2021. sa početkom u 12,30 sati.
Projekat za realizaciju inkluzivne predstave po motivima stare narodne priče “Deda i repa”, koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, pokrenulo je udruženje za podršku MNRO “Otvoreno srce sveta”, a partner je udruženje Edu teatar.
– Zahvaljujući tome što je Grad Vršac pružio logističku podršku, obeležavanje ovog dana koji ima za cilj iskazivanje solidarnosti sa najranjivijom populacijom, dobija na vidljivosti i značaju jer prevazilazi standard formalnog obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Inače, u ovoj predstavi će učestvovati i deca koja dolaze kao gledaoci, koja će zajedno sa decom – glumcima učestvovati u osmišljavanju kraja predstave na samoj sceni pozorišta. Premijera predstave održaće se u petak u 13 časova, a predhodiće joj izložba fotografija pod nazivom “Inkluzija u teatru”, istakla je Bojana Ivanov Đorđević, predsednica Edu teatra.
Pred novinarskim kamerama pojavili su se i glumac Ivan Đorđević, Danijela Jovanović, predsednica udruženja „Otvoreno srce sveta“ i Danijela Rakić Nikolić, radioničar u udruženju, ali i članica gradskog veća za socijalnu politiku Maja Ristić Lažetić, koja ih je i ugostila u Gradskoj kući.
– Grad Vršac kontinuirano sprovodi brojne mere i aktivnosti u cilju unapređenja položaja i kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz ustanove i institucije, pružanjem usluga socijalne zaštite, kao i finansiranjem i podrškom projektnih aktivnosti organizacija civilnog društva iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite za koje je ove godine budžetom grada izdvojeno 3,5 miliona dinara. Ove godine u Narodnom pozorištu “Sterija” održaće se inkluzivna dečija predstava u organizaciji udruženja, a gumci u toj predstavi biće upravo članovi udruženja, deca i mladi sa smetnjama u razvoju. Ovo je jedan od primera uspešne inkluzije koju shvatamo ne kao prepreku i problem, već kao mogućnost ravnopravne uključenosti osoba sa invaliditetom u sve institucije i u sve društvene aktivnosti našeg grada uz istovremenu mogućnost za bližim upoznavanjem sa njihovim specifičnostima, mogućnosti i sposobnostima, istakla je Ristić Lažetić.


Program obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom:
03.12.2021. u 12,30sati
Foaje Narodnog pozorišta “Sterija”
Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Inkluzija u teatru”

03.12.2021. u 13 sati
Premijera inkluzivne predstave
“Deda i repa (bez repa) ili predstava bez kraja sa uputstvom za upotrebu”  – Predstava “Deda i repa bez repa ili predstava bez kraja sa uputstvom za upotrebu” uvrštena je u prvi Festival primenjenog pozorišta koji se krajem aprila sledeće godine održava u Novom Sadu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad