Yunet
 

Kultura

Potpisan sporazum u oblasti stripa između Angulema i Pančeva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. novembar 2021. • 17:35 •

Potpisan sporazum u oblasti stripa između Angulema i Pančeva

Danas je u Gradskoj Upravi gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović organizovano svečano potpisivanje sporazuma u sklopu programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije koji se odvija između dva grada Angulema i Pančeva od 2020 godine. Cilj programa je razvoj i jačanje naučne, kulturne i pedagoške saradnje između dve zemlje .Potpisnice sporazuma su Francuski institut u Srbiji,Grad Pančevo, Međunarodni centar za strip i ilustraciju, Narodna biblioteka Srbije i agencija KomunikArt Pančevo .

U okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji tokom jula 2019. godine potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji, Međunarodnog centra za strip u Angulemu iz Francuske, Grada Pančeva i Agencije Komunikart. Cilj sporazuma je jačanje umetničke i kulturne saradnje između dve zemlje. Posle izuzetno dobre saradnje u Gradskoj Upravi je organizovano svečano potpisivanje sporazuma.

Pored zadovoljstva što ćemo ponovo potpisati sporazum zadovoljan sam što je on proširen na Narodnu biblioteku Srbije i što će biti proširena na obuku bibliotekara iz oblasti stripa istakao savetnikza kuturu francuske ambasade 

Cilj programa je razvoj i jačanje naučne, kulturne i pedagoške saradnje između  Francuske i Srbije a po prvi put i Narodna biblioteka Srbije  priključila se potpisivanju ugovora koji će uneti inovacije i krajnjem čitacu na novi način predstaviti strip.

Sporazumom koji je potpisan o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, Pančevo je izabrano kao mesto susreta strip autora dve zemlje, zbog čega u lokalnoj saloupravi izražavaju veliko zadovoljstvo, jer će na ovaj način moći da se promoviše kulturni potencijali grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena