Yunet
 

Kultura

Udruženje „Vardar“ kroz umetničke radionice neguje tradiciju Makedonaca

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. novembar 2021. • 11:51 •

Udruženje „Vardar“ kroz umetničke radionice neguje tradiciju Makedonaca

U organizaciji Udruženja Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva održana je radionica makedonskih igara, pesama i tradicionalnih muzičkih instrumenata. Radionicu su vodili profesori iz Skoplja, a učestvovala su Kulturno-umetnička društva iz Kačareva, Jabuke i Gudurice.

Sa ciljem da se sačuva igračka i pevačka tradicija Makedonaca, u Kačarevu je održana radionica. Osnovne igračke forme, narodno pevanje, kao i tradicionalne makedonske narodne instrumente Kulturno-umetničkim društvima iz Srbije predstavili su profesori i učenici Srednje muzičke škole “Ilija Nikolovski Luj” iz Skoplja.

Vraćanje korenima i povezivanje sa tradicijom veoma je bitno, naročito u vreme kada savremene tehnologije imaju sve veći uticaj, rekla je profesorka Blagica Ilić.

Da su mladi zainteresovani za tradicionalne makedonske igre, pesme i instrumente, govori nam atmosfera koju smo mogli da vidimo u svečanoj Sali MZ Kačarevo. Koreografi Kulturno-umetničkih društava koja su učestvovala kažu da su im ovakve radionice veoma značajne. Prisutni su mogli da uživaju u zvucima makedonskih narodnih instrumenata, ali i da se upoznaju sa osnovnim formama igranja i tehnikama pevanja. Projekat je podržao grad Pančevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad