Yunet
 

Kultura

Drugo veče 24. Pančevačkog džez festivala

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. novembar 2021. • 10:32 •

Drugo veče 24. Pančevačkog džez festivala

U petak, 5. novembra u Kulturnom centru Pančeva, na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala nastupili su sastav Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT, i LBT.

Program druge festivalske večeri u časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvorio je internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“, u neobičnoj formaciji sa Asjom Valčić na violončelu, Jonom Sassom na tubi i bubnjarem Reinhardtom Winklerom. Projekat Fulsome X nastao je inicijalno u saradnji sa filadelfijskim gitaristom Rickom Iannaconeom i koncipiran je u duhu  „harmolodije“ koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman, neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

O ovoj saradnji i aktuelnoj formaciji benda, Wolfgang Puschnig je rekao: „Ricka sam upoznao jako davno kada sam svirao sa Jamaaladeenom Tackumom, gde je i on bio u bendu. Potom smo sarađivali u još nekoliko projekata. Potrajalo je čitavu večnost dok sam ga nagovorio da snimimo njegove pesme, i to se nije desilo još 20 godina. Muzika koju izvodimo bez njega nije ista, tako da smo sada svirali samo moje kompozicije. One su povezane sa njegovim načinom razmišljanja, iako nisu tako divlje“.

Jedan od najpoznatijih džez bubnjara današnjice, Antonio Sanchez, nastupio je sa svojom postavom SHIFT, sa vokalistkinjom Thanom Alexom, BIGYUKI-jem na klavijaturama i basistom Lexom Sadlerom. Projekat Bad Hombre naslovljen je po istoimenom Sanchezovom albumu, na kome je proslavljeni bubnjar osmislio kompozicije, aranžmane i snimio sve instrumente, fokusirajući se na interakciju bubnjeva, klavijatura i elektronike.

“Moj prvi Bad Hombre album sam snimio samostalno, kao i drugi album, koji će se zvati “Shift”. Tu su pesme velikih, značajnih pevača i kantautora, kao što su Trent Reznor, Dave Matthews, Meshell Ndegeocello. Hteo sam da izvedem i pesme muzičara sa hispanskog područja, kao što su Lila Downs, Silvana Estrada, Ana Tijoux iz Čilea, Rodrigo Y Gabriela – sjajni gitarski duo iz Meksika, zatim tu su Kimbra, Thana Alexa – moja žena, i drugi. Pomislio sam kako ovaj materijal moramo da izvedemo uživo, ali nisam hteo samo da ga reprodukujemo da zvuči kao na albumu. U srcu sam i džez i rok muzičar, i želeo sam da spojim ove delove moje ličnosti i vidim šta će se desiti”.

Program drugog dana festivala Foajeu KCP-a zatvorio je nemački trio LBT, koji čine pijanista Leo Betzl, kontrabasista Maximilian Hirning i bubnjar Sebastian Wolfgruber. Kroz spoj klasičnog džez trija i tehno muzike, LBT Trio je demonstrirao bogatstvo sviračkih finesa, koristeći svoje instrumente na načine koji odudaraju od džez standarda.

“Pre 5-6 godina nastao je veliki talas u Minhenu, kada je dosta džez muzičara počelo da svira klupsku, tehno muziku. Bilo je i par većih orkestara u kojima sam i ja svirao. Fascinirala me situacija u kojoj mladi džez muzičari sviraju pred ljudima koji igraju, ali i dalje improvizuju, vraćajući intelektualnu muziku nazad u klubove. Hteo sam ovo da izvedem u triju, jer je to jedna od glavnih formacija u džezu. Radimo i sa našim toncem Matthiasom koji je uvek sa nama. Važno je ostati kompaktan kao grupa, i ako imate razrađen sistem rada – ne menjate ga”, rekao je o genezi benda basista Maximilian Hirning.

Treće večeri festivala, u subotu, 6. novembra u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda koncert jedne od naših najpoznatijih pevačica Jelene Jovović i njene postave Jazz Junction. U istom prostoru od 20:30 nastupiće italijanski saksofonista Francesco Bearzatti koji će se publici u Pančevu predstaviti sa svojim Tinissima Quartetom. Festivalsko veče u Foajeu KCP-a zatvoriće u 21:50 minhenski kolektiv Ark Noir, na raskršću elektronske muzike i improvizacije.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Foto: Dragoslav Nedić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena